Хасково

114 разрешения за СРС-та е издал хасковският съд за година

Миглена Тянкова114 разрешения за използването на Специални разузнавателни средства е издал за миналата година хасковският съд, съобщи председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова.

Това стана на пресконференция за представяне на Годишния доклад за работата на съдилищата в хасковския съдебен район през миналата година.

Исканията към съда за издаване на СРС-та през годината пък са били 152. Бройката им е повече в сравнение с тези през 2014-а, когато са били 121. През предходни години обаче те са били и около 650 припомни съдия Тянкова. Сега обаче резултатността от тяхното използване била много по-висока. Това показва процентът на веществените доказателствени средства, който е 38, а обикновено е между 3 и 5%.

Новообразуваните дела през годината намаляват и са 1913 при 1934 през предходната година и 2044 за 2013-а.

Новообразуваните наказателни са 880, което е със 130 повече от предходната година.

173 са делата от общ характер, внесени от прокуратурата, оправдателните присъди са 3 за 11 лица, прекратените и върнати на прокуратурата са 17. 100 са тези, при които има споразумения, а процентът на оправдателните присъди е 1.9.

От районните съдилища най-натоварен е този в Харманли, където има свободен щат за съдия и там средномесечно на съдия се падат по 41.22 дела. Натовареността навсякъде в хасковския съдебен район е над средната за страната с изключение на Ивайловград.

„Големият проблем остава общественото недоверие към системата. Трябва да припомним обаче, че през 90-те години производствата продължаваха 4-5-7 г. и това се приемаше за нормално. Сега между 87 и 95% приключват в тримесечен срок. По този показател сме на едно от първите места в Европейския съюз“, заяви Тянкова и сподели, че съдиите имат нужда от нормална среда за работа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.04.2016 19:10 19:10

Брех тва МИГЛЕНЧЕ бе,хубавица бре,хубавицаа…

Back to top button