Любопитно

Два диска с детски песни представят в Регионалната библиотека в Хасково

В навечерието на Деня на детето 1 юни акад. Крум Георгиев, председател на Обществото за фолклор, представя в Хасково два песенни диска.

Крум Георгиев
Крум Георгиев

Домакин на утрешната среща с доайена на българската фолклористика, етнолог, композитор, диригент, е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Съорганизатори са Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и хасковските читалища „Тракия – 2008“ и „Зора – 1982“.

Дискът „Щъркел“ „с песнички, хорца и забавалки за дечицата най-малки“ съдържа 10 произведения за малчугани. „Слънчице мило“, „Козленце“, „Пролет“ са част от заглавията. Песните се изпълняват от деца от две старозагорски формации и вокалната група „Зора-Зорничка“ – Хасково, носител на много награди от конкурси и фестивали.

За първокласниците е адресиран дискът „Подадена ръка“ с 12 песни, текст и музика – Крум Георгиев. Сред малките изпълнители отново е хасковската вокална група.

На децата най-напред трябва да вдъхнем български дух, а след това да последва всичко останало, смята познавачът на българското народно изкуство акад. Крум Георгиев, който живее в Стара Загора, а е свързан с Хасково като дългогодишен диригент и главен художествен ръководител на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“. Носител е на много отличия, сред които голямата международна награда „Оскар“ за фолклор и най-високия приз на Министерство на културата – огърлие „Златен век“. Член е на Международната академия за традиционно изкуство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button