Регион

Потвърдиха ареста на полковника, издирван за убийство в Турция

Пловдивският апелативен съд потвърди 40-дневния арест, наложен на 63-годишния турски гражданин Мустафа Гьокташ от Хасковския окръжен съд.

Haskovo.info припомня, че на 5 септември хасковските магистрати оставиха в ареста бившия полковник и адвокат, издирван от турските власти за убийството на писателя и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу на 18 декември 2002 г. в Чанкая, област Анкара. Максималното наказание за престъплението е доживотен затвор. Гьокташ обжалва ареста си.

Мъжът влезе незаконно в България през „зелена граница“ в края на август. Властите му наложиха парична гаранция от 300 лв. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1 септември обаче беше задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване с червена бюлетина от Турция, която иска ареста му в условията на неотложност.

Според пловдивските магистрати при по-лека мярка има опасност мъжът да се укрие, като се вземе предвид, че е проникнал незаконно в страната. Той е чужденец и няма адрес в България. По тази причина Гьокташ остава в ареста.

„Относно изказаните в съдебно заседание опасения, че ако бъде екстрадиран в Турция, бившият полковник ще бъде подложен на политически гонения, съдът прие, че по делото няма данни за негова политическа дейност и за това няма основания да изведе такава опасност“, допълват от апелативния съд. Определението е окончателно.

Хасковският съд задържа полковник от запаса, издирван за убийство в Турция

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button