Хасково

Проиграха действията на службите в Хасково при ядрена и радиационна авария

Щабна тренировка, на която бяха проиграни действията на областния щаб за реагиране при ядрена и радиационна авария, беше проведена в областна администрация – Хасково.

В нея участваха представители на държавните структури и на общинските администрации в област Хасково. Щабната тренировка беше ръководена от областния управител Минко Ангелов, съобщават от областната администрация.

Членовете на щаба докладваха възможностите на всяка структура и обсъдиха предложенията за мерки за защита на населението. Началникът на РДПБЗН – Хасково Николай Вълчев каза, че разполага с подготвени и добре обучени екипи. Противопожарната служба администрира системата за ранно оповестяване и участва в цялостния процес и ръководенето на организацията при евентуална заплаха от ядрена и радиационна авария.

УчениеОт ОДМВР-Хасково увериха, че са в готовност при необходимост да се отцепва района и да се осигурява настаняване на пострадали хора. БАБХ-Хасково разполага с разработени мониторингови програми с цел да не се допуска замърсяване на хранителните продукти, а също така ще се следят и водоизточниците стриктно дали може да се използват за водопой. От РЗИ-Хасково заявиха, че е актуализиран съставът на медицинския съвет. Дадени са указания на лечебните заведения и личните лекари относно йодната профилактика. ЦСМП-Хасково има изграден щаб при възникване на радиaционна авария. Военно формирование 52 740 разполага с разгърнат пост денонощно.

От РИОСВ, ВиК и РУО също имат изградени планове за действие при евентуална радиационна заплаха. Представителите на общините коментираха начина на оповестяване на населението и поставяне на пунктове по места.

Минко Ангелов изрази надежда до няколко месеца да влезе в експлоатация единна и национална мрежа, която да работи с оповестяване по мобилната мрежа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button