Регион

Напусна ни отец Александър Чъкърък

С прискърбие и болка научихме вестта за внезапната кончината на отец Александър Чъкърък, съобщават от Съюза на тракийските дружества в България. Безкористно и беззаветно предан на българската кауза, той ще остане в сърцата ни и в летописа на тракийското движение с примера, който оставя за поколенията.

На днешната сесия хасковските общински съветници почетоха отец Чъкърък с минута мълчание.

Отец Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. и от 2003 г. служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Турция. Той и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и българската светиня в Одрин. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазването и реставрирането на храма.

Отец Чъкърък работеше неуморно за запазване и укрепване на устоите на християнската вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици тракийци и граждани за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св.св. Константин и Елена“.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към храма „Св. Георги“ е открит филиал на читалище „Просвета – 1870“ в Свиленград. В него много деца изучават български език.
Отец Чъкърък работеше всеотдайно за защита на българщината и тракийската кауза.

На 15 февруари на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция президентът Румен Радев удостои отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен.

Съболезнования на близките му!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Българин
Българин
17.03.2023 16:59 16:59

Искрени съболезнования за Отец Чакърък-радетел на Българщината в Одрин.Чета „внезапно“ е починал от Инфаркт.Така
„Внезапно“ масово умират Ваксинираните с Инжекции с Графен срещу Фалшивата Корона.Бог да го прости

Анонимен
Анонимен
17.03.2023 17:01 17:01
Отговор до  Българин

Съболезнования на близките!
А коментиращият, гордо нарекъл се българин, е срам! Лекувай се, човек!

Back to top button