Любопитно

Харманли се включва в Нощта на музеите

Историческият музей в Харманли се включи в традиционната европейска инициатива „Нощ на музеите“.

Най-новата експозиция на вниманието на посетителите е „55 години музейно дело в Харманли“. Тя припомня за осъществяване на идеята за създаване на музейна сбирка, която се появява сред читалищните дейци в Харманли през 40-те години на ХХ в. Тогава започва проучване и издирване на артефакти, свързани с миналото на града и общината. Читалищните дейци се обръщат с апел към съгражданите си да съдействат в събирането и предаването на документални и материални свидетелства.

На 18 януари 1968 г. във възобновената сграда на архиерейското наместничество в двора на църквата „Св. Атанасий“ е отворена за посещение музейна сбирка. Първите експонати са каменни брадви и ножове, римски и средновековни монети. След 1994 г. сбирката се премества в по-обширна сграда, строена след 1884 г. по проект на италианския архитект Пиетро Монтани. През 2000 г. сбирката получава статута на музей.

МузейОсвен юбилейната експозиция музеят показва изложбите „Археологическото наследство на Харманли и региона“, „Семейното огнище“, „Градския бит в Харманли от края на XIX в. до средата на ХХ век“, „От паланката до града. Развитието на Харманли от нач. на XVI до края на ХХ в.“. От 13 до 22 май ще има работилница „Книжовността – таз сила, дето във душите грей“, презентация на музейната сбирка в село Орешец и обичая Ирминден.

Ателиета канят желаещите да рисуват древни символи и знаци, да се запознаят с монетите от древността, да бродират, да нижат мъниста, да тъкат на керемида. В Орешец пък бабите ще учат младите да плетат.

За нощта на музеите: ретро дискотека в Хасково, фехтовка в Димитровград

В Свиленград рисуват глаголически букви

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button