Любопитно

Учебник на Нестор Марков е в изложба в София

Университетската библиотека подреди изложба „Нашите учебници“, посветена на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 100-годишнината на специалност „Педагогика“.

В изложбата са включени първите учебници, публикувани на български език от епохата на Възраждането. Подредени тематично, във витрините могат да се видят буквари, граматики, речници и разговорници, учебници по история, география, аритметика, математика, физика, химия, хигиена, психология, логика, учебници с общопросветен характер, търговски ръководства и други помагала.

Сред тях е и учебникът „Геометрия, праволинейна тригонометрия и статика“, съставен от Ж. Ф. Оливие. Той е преведен и издаден от родения в село Криво поле Нестор Марков. Отпечатан е през 1871 г. в Русе, в печатницата на тогавашаната Дунавска област.

Нестор МарковНестор Марков внася и някои допълнения в 216-страничния учебник. Това е първият учебник на български език, който съдържа сведения по тригонометрия и механика. Специалистите отбелязват, че в много отношения езикът и използваните термини са близки до съвременните.

Именитият български възрожденец, просветен деец и общественик Нестор Марков е автор и на първия български сборник от задачи по аритметика, издаден през 1869 г. Според него обучението по математика е призвано да развива у децата способността да разсъждават, а това може да се постигне главно чрез решаване на подходящи задачи. Той е автор и на „Малка аритметика за първоначалните ученици“.

УчебникКакто писа Haskovo.info, проф. Рене Алт от Лабораторията по информатика към Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж изтъква делото на именития възрожденски учен Нестор Марков, като цитира и преведения учебник по геометрия и тригонометрия от 1842 г., използван дълги години във френските училища. Забележителният българин има принос в образованието и науката през българското Възраждане, както и за укрепване на френско-българските културни връзки в годините около Освобождението на България, казва проф. Алт.

Изложбата в Университетската библиотека може да бъде разглеждана до началото на септември. Притежаваме и други публикации на Нестор Марков, уточнява една от най-големите научни библиотеки в България.

Френски учен почита делото на Нестор Марков

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button