Любопитно

„Мистериите на Хухла“ се посвещават на 110 години от разорението на тракийските българи

На годишнината от трагичните събития, описани от проф. Любомир Милетич, е посветен тазгодишният фестивал „Мистериите на Хухла“, който ще се състои от 22 до 24 септември.

От всички изгорени и ограбени села в тогавашната кървава епопея, единадесет са останали в пределите на съвременна България, а девет от тях, между които и Хухла, са в община Ивайловград.

В Хухла и другите села, жертва на палежи и зверства през 1913 г, в различни дни ще бъдат отслужени панахиди в памет на мъчениците. Ще бъде открита изложба „Тракийската епопея“, организирана от Тракийския научен иниститут при Съюза на тракийските дружества в България.

На научната конференция в реновираното читалище на Хухла проф. Светлозар Елдъров, проф. Камен Гаренов, Стоян Райчевски, доц. Георги Граматиков и други учени ще прочетат своите нови изследвания по темата.

ХухлаИсторикът доц. д-р Георги Граматиков и председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сараджев са членове на инициативния комитет за отбелязване на 110 години от разорението на българите от Беломорска и Одринска Тракия. Председател на инициативния комитет е кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.

В Хухла ще бъде открита археологическа изложба на Националния исторически музей, която ще покаже нови артефакти от крепостта „Балък дере“ край Хухла и „Лютица“ край Ивайловград. С концерт ще гостува Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ заедно с „Quarto квартет“ ще изнесе своя концерт „Гласове и струни“, композиран и дирижиран от маестро Георги Андреев.

Фестивалът „Мистериите на Хухла“ навършва 25 години от създаването си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
христо
христо
23.08.2023 14:02 14:02

Доцент , доктор Граматиков….. Ха-ха-ха! Скоро и професор ще стане …..

Back to top button