Хасково

Пожарникар от Хасково ще бъде офицер за свръзка между българските и гръцките огнеборци

Инспектор Веселин Бекяров от хасковската пожарна ще бъде офицерът за свръзка, който ще отговаря за координацията между българските екипи и местните власти в Гърция.

Днес България изпрати на помощ на гръцките пожарникари модул с 36 огнеборци, 5 противопожарни автомобила и няколко микробуса. Служителите са от цялата страна, а ръководител е директорът на областната служба в Благоевград.

Искането за помощ от гръцка страна е постъпило вчера и главната дирекция реагира незабавно с формирането и изпращането на екипи по силата на Европейския механизъм за гражданска защита.

„Колегите са подготвени за гасене на горски пожари и имат готовност за справяне в такива ситуации“, заяви при изпращането на модула в Кърджали директорът на националната пожарна Александър Джартов.

Пожарникари
Веселин Бекяров

Голяма част от българските пожарникари, които тръгнаха днес на юг, имат опит в работата с гръцките си колеги, а хасковският инспектор Веселин Бекяров е част от механизма на гражданска защита на Европейския съюз. Пред Haskovo.info той каза, че е преминал обучения във Великобритания, Испания и полево учение в Турция.

Механизмът за гражданска защита на ЕС съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия.

Българските пожарникари ще помагат в най-тежко засегнатия от пожари район край Александруполис. Най-близкият до България пожар пък е този край Комотини. Той е на 10 километра от границата в района на община Кирково. Според властите на този етап няма опасност да навлезе на наша територия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button