Външни публикации

Проектът за по-чист въздух в Хасково предлага и колективни решения за цели сгради 

Проектът „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“, който дава възможност за безвъзмездна подмяна отоплителните уреди, предлага и колективно решение за локално отопление.

Да сменят печките на твърдо гориво с алтернативни уреди могат и група от две или повече физически лица, собственици на самостоятелни имоти в една сграда. Ако всеки от тях се отоплява самостоятелно с уреди на дърва или въглища, могат да кандидатстват за прилагане на колективно решение за едно общо отоплително устройство за всички жилища. Домакинствата в една сграда могат да изберат да получат отделни отоплителни устройства на електричество или пелети за всяко жилище. Ако всяко жилище се отоплява екологично, ефектът ще е по-голям. Ако пък цялата сграда се отоплява с общо съоръжение на дърва или въглища, то също може да бъде сменено.

Проектът  ”Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“ се финансира по програма „Околна среда” 2021-2027. Той е на стойност 34 806 821 лв., от които 29 585 798 лв. от Европейския съюз. Заявления за подмяна на уредите вече се приемат. Краен срок няма, но ресурсът е ограничен.

ПроектКандидатите трябва да знаят, че е необходимо да се осигури физически достъп за посещение на определените от Община Хасково експерти, за да се изяснят техническите характеристики на жилището, екологични, социални и други обстоятелства, да се направи консултация за оразмеряването на новия уред за отопление.

Старите печки трябва да се предоставят безвъзмездно. Тези уреди не могат да бъдат запазени от домакинствата, за да се използват след време или да се монтират в друго жилище. Те ще бъдат демонтирани и предадени за рециклиране, а средствата ще бъдат инвестирани в зелени мерки в Хасково и общината.

След смяната на отоплителните уреди в домакинствата, ще бъдат извършвани проверки за срок от 2 или повече години, съобразно условията на сключения договор. С проверките ще се гарантира, че в жилищния обект е наличен новият тип отопление и не се използват дърва и/или въглища и че крайният потребител използва новия тип отопление с грижата на добър стопанин. Проверката цели да гарантира, че отоплителното устройство не е унищожено, продадено или преотстъпено, както и че не е демонтирано, разглобено или ремонтирано от неоторизирани лица в гаранционния срок.

За да получат нови уреди домакинствата трябва да са платили дължимите местни данъци и такси.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на 78 618 жители на община Хасково чрез подмяна на уреди за битово отопление, използващи твърдо гориво и замяната им с нови, високоефективни уреди на пелети или електричество. Това ще доведе до намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване. Очаква се от възможността да се възползват 3 440 домакинства.

Подробна информация и помощ за попълване на пакета от документи може да бъде получена в един от двата офиса:  пл. Общински 1 и кв. „Орфей“, к-с „Веспрем“ или на телефон 0878 447 376, всеки работен ден от 09:00 часа до 17:30 часа.

–––––––––––– www.eufunds.bg/bg/opos ––––––––––-

Тази публикация е създадена в рамките на проект №:BG16FFPR002-5.001-0005 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Околна среда 2021-2027 г. “, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Хасково и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тази публикация отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Проект

Back to top button