Регион

Община Димитровград с второ писмо до РИОСВ заради ТЕЦ-а

Кметът на Димитровград Иво Димов е изпратил второ писмо за два месеца до РИОСВ – Хасково заради зачестилите замърсявания на въздуха и многобройни сигнали от граждани в периода 15 – 20 септември, съобщават от общината.

От кметството казват, че това е пряко свързано с работата на ТЕЦ „Марица-3“. Като основен аргумент се посочва, че от възобновяване работата на централата на 25 май до момента са отчетени 17 превишения на алармения праг за средночасова концентрация на серен диоксид. За сравнение през цялата 2020 година и до момента на възобновяване на работата на централата не е регистрирано нито едно превишение, допълват от община Димитровград и настояват за спешни действия за изясняване на причините за замърсяването и неговото преустановяване.

С писмото се иска преразглеждане на условията по издаденото Комплексно разрешитело за работа на ТЕЦ-а, внасяне на необходимите промени, включително спиране работата на централата до отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда и рискове за човешкото здраве.

От РИОСВ заявиха пред Haskovo.info, че ще предприемат действия във връзка с писмото. Последните измервания на въздуха обаче не показвали превишения, които да създават риск за човешкото здраве.

По-късно от РИОСВ съобщиха, че ще се проведе работна среща съвместно с представители на общината, областната администрация, ТЕЦ-а и ИАОС – София с цел преразглеждане условията по издаденото Комплексно разрешително за работата на предприятието и внасяне на необходимите промени. От оператора ще бъде изискано да предложи мерки за отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button