Избори 2021

Сезгин Мехмед, лидер на МДПС и водач на листата на ДПС в Хасково: Изграждането на мостове в политиката е ноу-хау на ДПС

Сезгин Мехмед е роден на 2 април 1987 г. в София. Завършил е магистърска степен по „Политически мениджмънт и публични политики“ в Нов български университет, бакалавърска степен по специалност „Маркетинг“ и професионална квалификация „Икономист“, Българско училище за политика „Димитър Паница“ – Випуск 2015, Световният форум по демокрация в Страсбург – 2015 г. На 22 ноември 2020 г. е избран за председател на Младежко ДПС. Владее турски и английски език. Интервю пред „Труд“.

– В навечерието на годишнината от създаването на Младежкото ДПС сме, г-н Мехмед. Каква е ролята на младежките организации в политическите формации в днешно време и в частност в ДПС?

– Първо ми позволете да отправя своите поздравления по случай празника на всички български граждани, 1 ноември Ден на народните будители. И в тази връзка да споделя следното отговаряйки на въпроса: Днес е ден, в който ние почитаме паметта на нашите будители, които платиха висока цена за да има мир, просвета и свобода. Онази свобода, в която сами да изберем своя път, по който да вървим достойно със своето име, със своята религия, със своите знания и със своето усещане за света. Нито един закон или дори режим на управление, не може да спре вдъхновението, енергията, желанието за развитието на културата. Не може да заличи и историята на България. Въпреки всеки и всичко, налагано от различните системи на управление, налагане на цензура и пропаганда, не успяха да заличат и променят паметта на българския народ. Ние, младите хора знаем, че желанието за живот не трябва да бъде само борба за съществуване и оцеляване. Бъдещето ни принадлежи, но за да бъде ценно е необходимо да бъде изпълнено с вдъхновение от идейност. Желанието за развитие трябва да бъде съпроводено с изградените ценности на всички, които будеха народа към просвета. Младежко ДПС днес празнува и своя рожден ден. Нашият будител д-р Ахмед Доган винаги е залагал импулса на промяната в младите хора на ДПС. Ролята на младежките политически формации е да бъдат носителите на промяната. В частност в ДПС ролята на младите е ние да не бъдем само обект на политиката, но и субект. Основна цел ни е да стимулираме младежкото включване в гражданските и политическите процеси. Искаме да внедрим европейските модели за работа с младите хора. Включването на свободните и активни граждани в процесите на вземане на решения и контролът върху изпълнението им.

– Кое провокира интереса на студентите, на младите хора към политиката и колко траен е той?

– Разговорът с образованите млади хора, използвайки аргументите, е много лесен. Те бързо ни разбират и ни дават своето доверие. Всеки млад човек има различни интереси, а те са от всякакво естество. Участието в политически партии дава възможност за намирането на голяма част от тях. Но в същото време намирането на решение е бавен процес, който изисква и търпение. Студентството е време на самоусъвършенстване и търсене на професионална реализация, поради което не може да се очаква интересът на всички да бъде много траен към професионалната политика. Без съмнение всички разговори свързани с бъдещото предизвикват голям интерес. Особено тези, които са свързани с технологичния напредък на човечеството, водородната енергетика, дигитализацията. Младите хора очакват политиците да им представят ясни програми за управление. Каквато е програмата за управление на ДПС – програма за ускорен икономически растеж с ясни приоритети, основани на зелена икономика – чист въздух, чиста вода, чиста храна и чиста енергия.

– Вие сте водач на листата на ДПС в Хасково – какви ангажименти поемате пред избирателите си в този регион?

– Програмата на ДПС е много амбициозна. Тя е, не само за Хасково, но и за всички населени места, включително и за най-малкото село. Ние искаме България да се превърне в модерна и привлекателна страна. Цифровата трансформация на икономическия и социален живот е ключът към реализирането на потенциала за растеж на всеки един регион в България. Да не бъдем най-бедната държава в ЕС. Област Хасково има потенциала да се превърне в център на икономическо развитие. Правилното управление на ресурсите като търговския дух на жителите на областта, наличието на минерални извори, културното наследство и стратегическото местоположение могат да ускорят дори и икономическото развитие на България. Едновременно с това целим да върнем обратно и младите хора по техните родни градове и села.

– Кои са най-сериозните проблеми, които непрекъснато младите хора поставят пред Вас?

– Твърде бавното развитие на политиките, свързани с младите хора. Според мен, младите хора трудно намират отговорите на въпросите, които ги интересуват. Особено във времена на различни кризи, в които се намираме днес. Ние вървим от криза в криза. За огромно съжаление основна тема в разговорите е здравната криза. Всички са силно обезпокоени, че компетентните институции нямат план за справяне. Пандемията от COVID-19 доведе до трагични необратими последици. Нито една система на обществото не работи нормално. Недоверието към начина на управление достигна своя пик и единственият полезен ход, който може да ни измъкне от тази ситуация, е пълното рестартиране на модела на управление и въвеждане на държавническо поведение. Младите хора очакват държавата да стимулира развитието им, но на практика не просто няма достатъчно стимули, а няма никакви. Младостта не чака. Тя бълва енергия от желание за промяна. Те търсят новото и различното далеч от своите родни места.

– Как в ДПС създавате мостовете между поколенията, за да се гарантира приемствеността на професионалната политика?

– Изграждането на мостове в политиката е ноу-хау на ДПС. Трудно може да се опише с няколко думи. Но основно използването на принципа на заедността, любовта към живота в съчетание с професионалното развитие на всички кадри на ДПС.

– Ако трябва да изброите най-важните постижения на Младежкото ДПС през тези години – на кои пет от тях бихте акцентирали?

– Самочувствието на опита от 23 години ни позволява да кажем – ние сме в крак с времето и една крачка пред нашите политически опоненти. Заложеното вдъхновение при създаването на Младежко ДПС, днес дава своя принос за развитието на демокрацията в България. Първият председател на Младежко ДПС, г-н Мустафа Карадайъ, е кандидат за президент на Република България. Убедени сме, че решението на кризите може да бъде постигнато само чрез „ЕДИНСТВО на НАЦИЯТА“ с №17 за Движение за права и свободи! Честит Ден на народните будители! Честит 23-ти рожден ден на Младежко ДПС!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button