Регион

Дават на прокуратурата ферми със стотици липсващи говеда в Хасковско

В 5 животновъдни обекта на теротирята на Хасковска област е констатирана липсата на стотици говеда и те ще бъдат дадени на прокуратурата, съобщават от областната администрация.

Агенцията по храните е извършила проверките миналия месец след сигнал от областния управител Минко Ангелов, а сега излиза докладът от тях. 4 от фермите са в община Любимец, а една е в община Свиленград. Сигналът е, че животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на БАБХ. Така собствениците на фермите печелят с предимство правото да ползват общински пасища, мери и ливади и са неправомерно финансово подпомагани чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие“.

В доклада на БАБХ след проверките се посочва, че в 4 от обектите отговорните лица са свързани и са съпрузи. В три от тях е установена физическа липса на стотици животни, нямало и следи да са били там. Открити били и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати.

В два от обектите в село Йерусалимово липсвали общо 216 говеда, а в третия – в село Лисово – 98. Там освен това покривът на сградата и част от оградата и стените били разрушени, нямало поилки и хранилки. Пълномощникът на отговорното лице на обекта е попълнил декларация, в която е посочил, че към 7 октомври там не се отглеждат никакви животни, но при направена справка в системата информацията била различна.

На отговорните лица на животновъдните обекти са съставени предписания. Два от петте проверявани обекта са неактивни. На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, уточнават от Областната администрация в Хасково.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор, заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР – Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.11.2021 21:40 21:40

Нищо ново в БГ!Кой където свари краде и лъже!Срам нямат!Ужас!

Маршала
Маршала
11.11.2021 21:56 21:56

Всички тези писания и вменяване на неистини към население ще излезнат скъпо на тези които ги скълъпват.Не ви ли е срам от лъжи

Анонимен
Анонимен
11.11.2021 23:16 23:16
Отговор до  Маршала

Точно в случая няма вменяване. От години се знае, че има стотици ферми само по документи

Весел
Весел
12.11.2021 9:39 9:39
Отговор до  Маршала

Ефрейторче, ти да не си ибрика на семката или пък самия той да пише под прикритие

Ванчо
Ванчо
11.11.2021 23:57 23:57

Тези ферми са подпомогнати от господин Семката ,защо не пишете това… депутата от Йерусалимово с 13 хиляди преференции

Анонимен
Анонимен
12.11.2021 17:12 17:12

Семката е тартора на тези измами.заедно с мариян затвор за тези престъпници

Неделчо
Неделчо
13.11.2021 10:18 10:18

Има и други далавери: санаториуми, например, които получават пари, а са заключени… И там ще разровят след изборите!

Луд
Луд
16.11.2021 22:37 22:37

Сичките ще ги уловим и хайде в затвора!

Back to top button