Хасково

Администрацията на ВиК – Хасково остава без ток заради неплатени сметки

Административни сгради на ВиК – Хасково ще бъдат с ограничено електрозахранване от 25 ноември, съобщават от EVN.

Причината е просрочени задължения от над половин милион лева за доставена електроенергия. Мярката ще влезе в сила, в случай че до 23 ноември ВиК – Хасково не заплати просрочените задължения.

EVN Електроснабдяване в качеството си на Доставчик от последна инстанция е информирало ВиК, че е подала заявление към мрежовия оператор Електроразпределение Юг за ограничаване на електрозахранването към административни сгради на водното дружество от 25 ноември. Спирането на тока ще засегне общо 9 административни обекта на водното дружество – в Хасково, Симеоновград, Любимец, Ивайловград и Тополовград. Водоснабдяването няма да бъде засегнато. Водното дружество е информирано за графика на изключване, така че да има възможност да предприеме съответните мерки за безопасност.

Като последваща мярка и в случай на липса на реакция за пълно изплащане на сумата за консумирана електроенергия, ЕVN Електроснабдяване ще бъде принудено да заяви изключване и на други обекти на ВиК – Хасково като касови салони, работилници и други, допълват от дружеството. Към крайната мярка ЕVN пристъпва след проведени редица опити за намиране на решение и разговори със заинтересованите страни, но до този момент не е налице поемане на ясен ангажимент за покриване на отворените задължения, както и за подсигуряване на средства за последващите задължения за електроенергия на водното дружество. За проблема са информирани кметът на община Хасково, областният управител и ВиК – Холдинга, който и принципал на ВиК – Хасково.

Управителят на ВиК – Хасково Божидар Желязков коментира пред Haskovo.info, че преговорите с EVN продължат и той се надява да не се стигне до крайната мярка. Междувременно се търсят пари за разплащането на сметките за ток.

ВиК Хасково се снабдява с електрическа енергия от EVN Електроснабдяване в качеството му на Доставчик от последна инстанция oт август 2021 г. Причината е прекратяване на договора с дотогавашния доставчик на електроенергия от свободен пазар към водното дружество, което след това не успява да сключи договор с нов доставчик от свободен пазар. Съгласно нормативната база в такъв случай обектът се снабдява от ДПИ, който доставя електроенергия на онези небитови клиенти, които не са избрали търговец на свободния пазар. При този доставчик цената е най-висока.

ВиК – Хасково срещна трудности със заплащането още за първата си фактура за август. Тогава, отчитайки обществена роля на водното дружество за гражданите на Хасково и региона, ЕVN прие да сключи спогодба за разсрочено плащане на фактурата за август, посочват от EVN.

Следващата фактура за септември с краен срок за плащане 25 октомври обаче е била платена само частично и със закъснение. След спазване на всички заложени срокове за информиране, преговори и предупреждение от EVN са подали заявка за спирането на електричеството на административните сгради.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гошо
Гошо
18.11.2021 8:57 8:57

Снабдителя на ВИК-то какво прави по-цял ден ? Обикаля със служебния автомобил сивия Шевролет и си върши частната работа . Веднага да се съкрати …

Back to top button