Любопитно

Атанас Капралов е номиниран за Националната награда „Христо Г. Данов“

В понеделник в Пловдив е насрочена церемония по връчването на Националната награда „Христо Г. Данов“. Сред номинираните в категория българска художествена литература е поетът Атанас Капралов, автор на книгата „По мярка на духа“.

Той е роден в Димитровград. Завършил е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на стихосбирките „Нежен скитник“ (1990), „Завръщане в слънцето“ (1996), „Голота“ (2002), „Дамгосан“ (2006), „Жив и свободен“ (2012), „Приближаване до взрива“ (2018), на книжката за деца „Цветно чудо“ (2008).

Носител е на националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2008 г. Член на СБП и СБЖ. Бил е главен редактор на в. „Ориент експрес“ и директор на Драматичния театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград. Директор на Националния литературен музей от юни 2017 г. Творби на Капралов са превеждани на френски, немски, руски, английски, румънски, турски и други езици, представян е в Лондон, Чикаго, Париж, Виена.

Наградата е учредена е през 1999 г. от Министерството на културата, Националния център за книгата и община Пловдив. Тя се връчва в 8 категории. През 2020 г. Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково стана носител на националния приз за принос в българската книжовна култура, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button