Любопитно

Събор и курбан на Света Неделя в Спахиево

Събор по случай християнския празник Св. Неделя ще има утре в село Спахиево – дълголетна традиция, пазена от поколенията.

Обичайният събор на селото някога бил на 20 юли. В китната местност Герена с високи дървета и просторни ливади, край чешма със студена вода, всяко семейство излизало с волска кола и носело гозби, пише в книгата „Родовата памет на село Спахиево“ от Васил Христов. Построявали чардаци, които, наредени един до друг, образували цяла сенчеста верига. Събирали се хора и от околните села, виели се кръшни хора и ръченици.

През 2011 г. родолюбиви спахиевци се заеха изцяло да възстановят разрушения параклис, посветен на Св. Неделя. Храмът бе издигнат с дарения от фирми и граждани и осветен през 2013 г. Околностите отново станаха място за събора, на който по християнски обичай утре ще бъде раздаден курбан. Отново фирми и местни жители дават своята лепта, за да е жива традицията.

Св. Великомъченица Неделя е сред най-тачените от българите светци. По време на царуването на Асеневци (12 – 13 в.) мощите и са пренесени в престолнината Търново. До наши дни се е запазило нейното житие, написано на старобългарски език от Патриарх Евтимий, който превел и името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия-Неделя). От това време у нас останал обичаят гръцките имена да се превеждат на български.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button