Любопитно

Хасковската библиотека пази грамофонна плоча с автограф на Ари

Грамофонна плоча на Аспарух Лешников – Ари с автограф и надпис „27 юни 1977 г.“ е изложена в специална витрина, посветена на прочутия шлагерен певец, в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

На 16 юли се навършват 125 г. от рождението на световноизвестния хасковлия, наричан „Рицарят на горното фа“. Библиотеката съхранява и 14 черно-бели снимки от гостуването на Ари в родния му град през лятото на 1977 г. Визитата е по повод организираната от тогавашния Градски народен съвет „вечер – портрет“ на Аспарух Лешников в залата на Окръжна библиотека – Хасково (днес кино „Парадизо“).

БиблиотекаПри посещението си 80-годишният изпълнител е придружаван от втората си съпруга Сашка Лешникова, а автор на снимките е неговият приятел и биограф Мирчо Сливенски. Сред най-ценните записи от фонда на библиотеката са спомени на Ари, в които той разказва за приятелството си с Христо Смирненски и за създаването на шлагера „Горчиво кафе“ по текст на големия наш поет. За да бъде съхранен за поколенията, 10-минутният запис на магнетофонна лента бе дигитализиран с помощта на специален компютърен софтуер, допълват от библиотеката.

Избрани литературни източници за живота и творчеството на прочутия певец са включени в препоръчителен списък за читателите, изготвен от отдел „Изкуство“. Част от най-ценните музикални енциклопедии и статии за Ари са показани в библиотечната витрина по случай годишнината от рождението му.

Библиотека

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button