Любопитно

Хасково някога: откриха конференцията, посветена на голямото дарение на Стойчо и Кица Марчеви

Двудневната национална научна конференция „Дарителство и благотворителност в България – традиция и съвременност“, посветена на 80 години от дарението на Стойчо и Кица Марчеви, беше официално открита в зала „Хасково“.

През месец май 1943 г. Стойчо и Кица Марчеви завещават на хасковската община над 40 млн. лв. в пари, облигации и имоти. Това е най-голямото завещание, което получава Община Хасково.

Форумът беше официално открит от кмета Станислав Дечев. Специални гости на първата по рода си научна конференция за дарителството в Хасково бяха наследници на Кица Марчева. Надя Карагьозова и Теодора Паткова са внучки на сестрата на Кица Марчева – Надя. Дамите живеят в Хасково и с достойнство съхраняват родовата памет на най-видните хасковски дарители и индустриалци. Ученици от ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ се представиха с презентация.

Ръководител на научната конференция е проф. Росица Стоянова. В различните панели на форума за дарителството в България ще се включат със свои лекции проф. Петър Стоянович, проф. Илияна Марчева, проф. Йорданка Гешева, проф. Росица Ангелова, проф. Юра Константинова, историци и изследователи на дарителството в България.

Научната конференция се организира от Община Хасково, Регионален исторически музей – Хасково, със съдействието на Институт за исторически изследвания на БАН.

Освен като индустриалец и търговец, Стойчо Марчев бил познат и като активен общественик и дарител, уважаван от хасковското гражданство, наричан от всички „бай Стойчо“. През годините той дарявал средства за различни каузи – за изграждане на паметника на 10-и пехотен родопски полк в центъра на града, за подпомагане на населението след голямото земетресение през 1928 г., за възстановяване на жилищата и в духа на времето, дарил голяма икона и църковна утвар на хасковските църкви.

Големият хасковски индустриалец починал през 1943 г. Малко преди това със съпругата си Кица решили да дарят спечелените с много труд имоти и пари на родния си град за полза на всички. На 8 август 1938 г. в нотариално завещание били изброени 9 масивни сгради (къщи, фабрика, работилница, складове), разположени на 7500 кв. м в кв. „Войводски” и в кв. 31, в центъра на града.

Волята на дарителите била доходите от недвижимия имот да се използват за строеж и издръжка на техническо-занаятчийско училище, което да носи името „Стойчо и Кица Марчеви“ и на издаваните дипломи да стои същото име. Общината се задължавала да продаде търговските стоки, които се намирали на склад и от събраната сума да изплати задълженията му, 40% да даде на жена му, 5% на сиропиталище „Св. Иван Рилски“ – Хасково; 5% на старопиталище „Утеха“, 5% на читалище „Заря“ за създаване на фонд за надстройка на читалището, 5% на Благотворително офицерско дружество „Родопи“ за фонд за построяване на подофицерски дом. Дивидентите от акциите на стойност 300 000 лв., вложени в банка „Доверие“, били определени за издръжка на трима ученици в техническо-занаятчийското училище. Първи между тях да бъдат племенниците му Стойчо Д. Попов (от Хасково) и Стойчо Ст. Велев (от Харманли).

За изпълнител на завещанието бил определен комитет, с участието на: кмета на града Тодор Илиев, председателя на Общото търговско сдружение, председателя на Занаятчийското професионално сдружение, председателя на подофицерско д-во „Родопи“ и директора на техническо-занаятчийското училище. На 6 август 1943 г. Общинският съвет на Хасково приел дарението и учредил фонд „Стойчо Марчев Николов“.

В изпълнение на завещанието общината дала имотите под наем, а от 1946 г. се опитала да отвори техническо училище. За тази цел, по искане на министъра на войната, новата комисия по изпълнение на завещанието го прехвърлила на Министерство на войната. Година и половина по-късно строителството на училището все още не било започнало и през месец август 1947 г. завещанието отново било прехвърлено на Министерството на индустрията и занаятите, като го натоварила със задължението да открие училище. Училището било открито едва на 15 октомври 1948 г., но не на името на Стойчо и Кица Марчеви, а като занаятчийско професионално училище. Портретът на двамата дарители никога не бил окачен на входа му, каквато била волята им. От 1951 г. училището се преобразувало в техникум на името на разстреляния комунист от с. Горски извор Тенчо Хубенов.

През април 1949 г. общината се отказала от правото да управлява фонда „Стойчо Марчев Николов“ и го прехвърлила на занаятчийско професионално училище. Към месец декември 1949 г. капиталът на фонда възлизал на 4 762 291 лв. През същата година, съгласно новия закон за държавните имоти, недвижимите имоти на фонда преминали към Жилфонд – Хасково, а паричните средства се влели в държавния бюджет. С това фондът престанал да съществува, а все още живата съпруга на индустриалеца Кица Марчева останала без средства, с които да се издържа. От 1946 г., когато министерството на войната получило безвъзмездно завещанието на покойния й съпруг, тя останала без дом и средства и била принудена да заживее при сестра си, у семейството на Т. Патков. През пролетта на 1949 г. домът на Паткови бил определен за отнемане по Закона за отчуждаването на едрата градска собственост. По една щастлива случайност семейството успяло да запази поне къщата. А някогашната съпруга на най-богатия хасковлия Кица Марчева вече била в списъка на общината за купони за евтин хляб, които се отпускали на социално слабите жители на града.

Дълги години дарителското дело на големия хасковски индустриалец тънело в забрава, а местната история оставала в дълг пред неговата памет. През 80-те години, под натиска на родственици и с участието на РИМ-Хасково, на централната фасада на сградата на хасковската автогара, изградена на мястото, където се е намирала фабриката на Стойчо Марчев, била поставена паметна плоча. След приватизацията на автогарата, новият собственик свалил плочата и по този начин заличил отново част от паметта за Стойчо Марчев. Едва през 90-те години името и делото на индустриалеца Стойчо Марчев и неговата съпруга Кица Марчева намерили заслужено място в историческата памет на града, а най-старото техническо училището възстановило своето име „СТОЙЧО И КИЦА МАРЧЕВИ” в изпълнение на завещанието.

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

„ДАРИТЕЛСТВО И БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ“,

ПОСВЕТЕНА НА 80 ГОДИНИ ОТ ДАРЕНИЕТО НА СТОЙЧО И КИЦА МАРЧЕВИ

Хасково, 20 – 21 април 2023 г.

П Р О Г Р А М А

20 април 2023 г., четвъртък, зала Хасково (сграда на Община Хасково)

10:00-11:00 – Регистрация на участниците

11:00-12:00 – Тържествено откриване и на конференцията

  • Приветствие от кмета на община Хасково г-н Станислав Дечев
  • Презентация на ученици от ПГ „Стойчо и Кица Марчеви”
  • Приветствие от наследниците на дарителите Стойчо и Кита Марчеви
  • проф. д-р Росица Стоянова (ИИстИ-БАН)

Благотворителност и дарителство (1878-1952 г.) – нормативна база и реална политика

 

12:00-14:00 часа – Кафе-пауза и обедна почивка

 

Първи панел

14:00-16:30 – зала Хасково (сграда на Община Хасково)

 

Водещ: доц. д-р Алека Стрезова

 

14:00-14:15 – проф. д-р Йорданка Гешева (ИИстИ-БАН)          Благотворителност и памет – Фамилия графове Пеячевич в представите и в спомените на обществеността

 

14:15-14:30 – проф. д.и.н Юра Константинова (ИБЦТ-БАН)

Иван Денкоглу и неговите московски стипендианти

14:30-14:45 – д-р Стефан Шивачев (РИМ-Пловдив)

Дарителство и благотворителност във възрожденския Сопот: по примера на отец Кирил Нектариев и хаджи Гьока Павлов

 

14:45-15:00 – проф. д-р Росица Ангелова (РИМ-Разград)

Разградските спомоществователи

 

15:00-15:15 – Симеон Симеонов, докторант (ИИИ-БАН)

Църковно дарителство в Хасковския край през Възраждането

 

15:15-15:30 – Нели Стоянова (РИМ-Враца)

Врачанската фамилия Хаджитошеви и нейните ктиторски и спомоществователски мисии

 

15:30-15:45 – Цонка Петкова (ИМ-Тетевен)

Дарители и благодетели от Тетевен

 

15:45-16:00 – Живка Иванова, докторант (ИИстИ-БАН)

Дарения, дарители, дарителство през ХІХ век. Начални наблюдения върху изворовата база и историографските ракурси към проблема за дарителството през Българското възраждане

 

16:00-16:30 – Дискусия

 

Втори панел

14:00-16:30, Камерна зала на читалище „Заря” (ет.3)

Водещ: проф. д.и.н Петър Стоянович

 

14:00-14:15 – доц. д-р Пламен Божинов (ИИстИ-БАН)

Марин Дринов като дарител и благодетел

 

14:15-14:30 – проф. д.и.н. Петър Стоянович (ИИстИ-БАН) Благотворителността на владетелското семейство 1887-1912 г.

 

14:30-14:45 – Цветана Величкова, архивист (ИИИ-БАН)

Дарителство за наука – документални свидетелства 1869–1951 г.

 

14:45-15:00 – Николета Войнова, докторант (ИИстИ-БАН)

Ролята на македонско-одринските братства като благотворителни организации (1896-1912)

 

15:00-15:15 – доц. д-р Александър Гребенаров (ИИстИ-БАН)

Дарители на Македонския научен институт

 

15:15-15:30 – д-р Ваня Стоянова (ИИстИ-БАН)

Българското женско благотворително дружество „Радост“ в Цариград

 

15:30-15:45 – доц. д-р Валентин Китанов, Ани Дурчова, докторант, (ЮЗУ-Благоевград)

Архивни документални свидетелства за подкрепа на учебното дело в Банско от края на XIX – началото на XX век“(до 1912 г.)

 

15:45-16:00 – д-р Стоянка Коева (Институт за усъвършенстване на учители – Стара Загора)

Благодетелката Теофано Попова

 

16:00- 16:30 – Дискусия

18:00-19,00 – Камерна зала на читалище „Заря” (ет. 3)

Среща със създателите и представяне на документалния филм „Пазители на живота“

 

20:00 – Коктейл за участниците (Ресторант „Хасково”)

 

21 април 2023 г., петък

Трети панел

9:00-12:15, зала Хасково (сграда на Община Хасково)

Водещ: проф. д-р Йорданка Гешева

 

9:00-9:15 – доц. д-р Петър Първанов (ЮЗУ-Благоевград)

За един разрушен свят (случаят с дарението на Ненчо Палавеев за Копривщенската гимназия)

 

9:15-9:30 – доц. д-р Христо Милков (ИИстИ-БАН)

Аврам Чальовски: Като получаваш, трябва да даваш, но – на когото трябва!

 

9:30-9:45 – доц. д-р Алека Стрезова (ИИстИ-БАН)

Българските дипломати и благотворителността

 

9:45-10:00 – Мария Иванова (РИМ-Ямбол)

Ямболският дарител Иван Райнов (1858-1934)

 

10:00-10:15 – проф. д-р Росица Ангелова (ШУ „Епископ Константин Преславски“)

Дарителството в съдбата на фамилията Медникарови

 

10:15-10:30 – Елена Митева (ИМ-Свиленград)

Дарения и дарители в Свиленград между двете световни войни

 

10:30-11:00 – Кафе-пауза

 

11:00-11:15 – д-р Веселина Узунова (ИИстИ-БАН)

Жените на Хасково пред дълга и традицията – просветно благотворително женско дружество „Развитие” 1925-1950 г.

11:15-11:30 – Милен Вълчев, докторант (РИМ-Хасково)

Руски емигранти помагат на пострадалите от земетресенията в Южна България през 1928 г.

 

11:30-11:45 – д-р Теодор Борисов (ИИстИ-БАН)

Благотворителната дейност на българските футболни клубове до края на Втората световна война

 

11:45-12:15 – Дискусия

Четвърти панел

9:00-12:15, Камерна зала на читалище „Заря” (ет. 3)

Водещ: проф. д-р Росица Стоянова

 

9:00-9:15 – проф. д-р Илияна Марчева (ИИстИ-БАН)

Дарения и дарители на Българската академия на науките през

2008-2018 г.

 

9:15-9:30 – Светла Михайлова (РИМ-Кърджали)

Будителят Иван Буюклиев – по документи от музея в Кърджали

 

9:30-9:45 – Лидия Маркова (БЧК)

Алманах „Милосърдие”

 

9:45-10:00 – Дивна Гоцева (ИИстИ-БАН)

Младежката благотворителност в България – (не)юбилейно за Българския младежки Червен кръст

 

10:00-10:15 – Лариса Нешева, Светла Старирадева (НМ „Земята и хората“)

НМ „Земята и хората“ – храм на дарителството – минало и настояще

 

10:15-10:30 – Лидия Кирилова (РИМ-Кърджали)

Дарения и дарители – фонд „Минералогия“ в РИМ Кърджали

 

10,30-11,00 – Кафе пауза

 

11:00-11:15 – Боряна Кирилова, Теодора Бакърджиева (Български дарителски форум)

Дарителство и доброволчество в училище: Или как да учим децата, че всеки може да бъде дарител за своята общност

 

11:15-11:30–Алексей Христов, Иглика Луканова (Американска фондация за България)

20 години на полето на благотворителността

 

11:30-11:45 – Грозделина Георгиева (РЕМ-Пловдив)

Музеят като приемник и реклама за дарителя

 

11:45-12:15 – Дискусия

 

Закриване на научния форум

13:00 часа, Камерна зала на читалище „Заря” (ет. 3)

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Йордан Нанчев
Йордан Нанчев
20.04.2023 17:48 17:48

Всичко хубаво, но защо повтаряте лъжата, че паметната плоча за дарителя Стойчо Марчев била поставена през 80-те години. Вижте протоколите на Общинския съвет-поставена е след 1992 година. И Историческият музей си нямаше хабер за това. А я махнаха по време на кметуването на Атанас Василев. Питайте, ако искате да знаете. А ако целта е да лъже и манипулира, това е друг въпрос…

Back to top button