Любопитно

Хасково се включи в кампанията „Аз ходя пеша“

Хасково се включи в кампанията „Аз ходя пеша“. 22 май е обявен за Ден без автомобили в града.

Организатори на кампанията са Камелия, Елена и Серкан от отбор „За качествен въздух в Хасково“ на клуб Еко Шампиони при ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Учениците призовават всички хасковлии на 22 май да отидат на работа и на училище пеша. В кампанията се включиха СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и Националната агенция по приходите – Хасково, съобщават от фондация „Хало“.

Тази сутрин доброволците раздаваха стикерчета на децата и преподавателите дошли пеша до училище „Св. Паисий Хилендарски“, както и на служителите в НАП – Хасково. Много от тях се ангажираха по-често да отиват на работа пеша. Учениците вярват, че с кампанията „Аз ходя пеша“ и с общи усилия всички заедно можем да направим въздуха в Хасково по-чист.

ЕкоПрез тази учебна година Камелия, Елена и Серкан направиха обстойно проучване по темата за качеството на въздуха в Хасково. Те поставиха станция за измерване на нивата на фини прахови частици, проучиха официалните данни за замърсителите на въздуха, проведоха срещи с експерти по темата. Установиха, че след отоплението на твърдо гориво, следващият най-голям замърсител на въздуха в града са автомобилите.

Поради тази причина децата планираха няколко инициативи. Съвместно с велоклуб Хасково Серкан изготви предложение за изграждането на мрежа от велоалеи в Хасково, което официално входира в общината. Камелия планира инициативата „Аз ходя пеша“, а Елена подготви онлайн калкулатор, който пресмята въглеродния отпечатък и дава информация на гражданите за техния личен принос за замърсяването на въздуха и климатичните промени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button