Хасково

Инспекцията по труда наложи 32 глоби за месец, няма жалби за работа в жегите

116 проверки са извършени през юни в Хасковска област, съобщават от Инспекцията по труда.

Констатирани са 571 нарушения, като по осигуряване на здраве и безопасност при работа са 288, а по трудови правоотношения – 282.

Приложени са 560 принудителни административни мерки и са съставени 32 акта. Влезлите в сила наказателни постановления са 40 за общо 38 560 лв.

За днес и утре в региона се очакват максимални температури около 40 градуса. Досега няма подадени жалби от служители, че работят при високи температури. От Инспекцията коментираха пред Haskovo.info, че много от работодателите вече са си климатизирали работните помещения, а отделно имат право да променят работното време, така че трудовете задължения да започват по-рано сутрин и да приключват до най-горещите часове в ранния следобед. Haskovo.info припомня, че така практикуват някои от общинските предприятия в Хасково.

При проверки през летните месеци инспекторите винаги следели и за здравословните и безопасни условия на труд, които не включват работа в горещи помещения, или на открито в жегата. Съветите към работниците в летните месеци са да правят повече почивки и да пият повече вода.

През юни са дадени 22 разрешения за приемане на работа на непълнолетни, като година по-рано те са били 24. Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти, и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие, припомнят от Инспекцията.

Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За деца, ненавършили 16 години, нощен е трудът, положен от 20.00 ч. до 06.00 ч. сутринта.

Инспекция по труда предупреждава работодателите, участници в обществени поръчки, че нарушенията на Кодекса на труда, които са основание за отстраняване от обществена поръчка, не могат да бъдат отстранени със заплащането на санкцията, наложена от контролния орган за тях.

Работата без трудов договор не е маловажно нарушение, като санкцията е минимум 1 500 лв. Вредните последици за лицата, работили нерегламентирано, както и за непълнолетните, наети без разрешение от Инспекцията по труда, не могат да се отстранят със задна дата. Поради това на нарушителите ще бъде издавано удостоверение за наличие на нарушение в срок от 3 години от датата на влизането в сила на наказателното постановление, независимо дали са заплатили санкцията, или не са, допълват от Инспекцията по труда.

Оранжев код за жега в Хасковско, общински предприятия с променено работно време

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button