Хасково

54% от хасковлии се придвижват с коли, предлагат мерки за облекчаване на трафика

Автомобилите са най-използваното транспортно средство в Хасково, сочат данните в изготвения проект на План за устойчива градска мобилност.

54% от интервюираните хасковлии посочват, че се придвижват най-често с лек автомобил. Делът е по-висок при мъжете – 88%, спрямо жените – 46%. 88% от работещите предпочитат да пътуват с лек автомобил и само 43% от пенсионерите.

Подобно е разпределението и по възраст. 90% от групата между 26 и 45 г. предпочита личния автомобил, спрямо 48% сред хората на възраст над 65 г.

Комбинацията от лек автомобил и градски транспорт е предпочитана от 7% от хасковлии. На второ място сред цялата съвкупност е придвижването пеша – 24%, а 7% с градски транспорт. Придвижването с велосипед е посочено от 1% от интервюираните.

ПланВъпреки това в плана са заложени мерки изграждането на велосипедни трасета за 1 242 000 лв. в периода 2023 – 2040 г. Предвидени са реконструкция на тротоари, монтиране на антипаркинг елементи по тротоарите, инсталиране на интелигентни пешеходни пътеки, разработване на Генерален план за организация на движението, проектиране и изграждане на югоизточен и югозападен обход на Хасково.

Общественото обсъждане на изготвения проект на План за устойчива градска мобилност ще се проведе на 2 август от 17 часа в зала „Хасково“, допълват от общината.

План

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
tsx
tsx
26.07.2023 8:31 8:31

Айде пак на гол г*з пищови…. При положение, че 1% карат колело, кому са нужни тия велоалеи ? Между другото тия 1% го правят не защото искат, а защото не могат да си позволят кола – направо ми се къса сърцето като гледам как пенсионери въртят педалите щото бричката им се е разпаднала и няма пари за друга. После ходят да ги блъскат по улиците или правят предпоставки за ПТП, защото криволичат по целия път докато карат с 10км/ч. Трагедия.

Зелените вълни най-накрая ни достигнаха на село ? Крайно време беше. Добре дошли в София от 2000-та година. Това добре, късно ама поне се появи. Край на безкрайните червени вълни.

Анти-паркинг елементи по тротоарите – а има ли някъде безплатен общински паркинг ? Пак отзад напред вървим – като няма осигурени алтернативи, къде си мислите че ще спират тия коли ? Просто ще изчезнат ли ? Вземете направете един 2-3-4-5-6 етажен паркинг някъде, безплатен или поне с месечена абонаментна карта на нормална цена (за 30-50-60лв, като в София и целия свят; а не по 1.5 на час), та да има къде да се преместят тия коли. Иначе ще идат на съседния тротоар, където няма анти-паркинг елементи. Или в някоя и без това тясна уличка, та съвсем да я задръстят.

А 90% избират колата, защото автобусите са през много време и до ден днешен няма електонни табели да показват до колко минути пристига автобуса. Като застанеш на спирката, автобуса може да дойде след 1 минута или след 20-30. За пенсионерите няма значение толкова, но за работещите хора с нужда от транспорт това е безумие. И защо и до ден днешен няма абонаментни карти за всички които искат (а само за пенсионери и ученици). Ако се опитваш да се придвижваш с автобус в Хасково, ще ти излезе през носа като цъкаш билетче по няколко пъти през деня. Излиза по-евтино (и по-удобно) да караш кола, и съответно повечето го правят. Дайте абонаментни карти за 1/всички линии за по 20-30лв на месец и ще видите тия как повече хора се качват на автобусите. Със сегашната схема е финансово неизгодно, несигурно времево и се ползва предимно от пенсионери или инцидентно от хора които минават през спирките точно като минава автобус.

И за бога, вземете асфалтирайте улиците най-накрая (не на Ямача) – и по-малко катастрофи ще стават, и по-малко джипове ще има в града (щото за някой места направо си трябва джип за да минеш). Поне булевардите и основните улици в града. И сложете едно кръгово в началото на Кърджалийска (където се пресича с Илинден), че там се млатят през ден. Най-тъпото кръстовище което съм виждал някога.

Киро
Киро
26.07.2023 9:12 9:12
Отговор до  tsx

Точно така.. Аз за да стигна до работа трябва да ходя пеш 10 минути за да хвана рейса и после да патувам 25 30 минути до работа.Понякога и не идва.. Няма никакъв транспорт развит в града ,но няма и хора за него града е безкрайно утрепан само от тарикати и лумпени,а за заплати да не говориме ..

speed
speed
26.07.2023 9:45 9:45
Отговор до  tsx

Ако има велоалеи, то ще има повече колоездачи. В момента повечето хора ги е страх да карат по пътното платно, заради шофьорите неспазващи правилата. Масово виждам колела по тротоарите, което не е правилно, но при липса на контрол върху шофьорите е разбираемо…

Безплатни паркинги? А компот да ти отворя? Лошо ви е научил комунизмът, че някой друг трябва да плати вместо вас. Още по-лошо е, че това продължава и някой с кола за 6 цифрена сума гледа да спре на 5 метра от паркинга, но да не плати левче. Щото, ама къде да спре? На майка си у пу*****! Аман от дребни тарикати!!!

tsx
tsx
26.07.2023 12:45 12:45
Отговор до  speed

При положение, че има безкрайно много други сектори където тези пари могат да помогнат на града и гражданите много повече, да се инвестират във велоалеи за 1% от населението е пълна простотия.

Дай тоя компот и се спри с комунизЪма вече, минаха 30 години от тогава. Всичко което не ви харесва е комунизъм за вас. Казах или безплатен (общината печели от това че няма да има коли по тротоарите, няма да прави анти-паркинг съоръжения дето бай Мангау ще ги обере следващата седмица за скрап, и съответно спестява от ремонти на тротоари и нови съоръжения после), ИЛИ ако е толкоз на минус общината, поне със абонамент. Няма кой да ти плаща на час, ако си търси постоянно място за паркиране, няма да стигне заплатата за това. В София, дори и в най-скъпите офис сгради, паркингите са с абонамент от порядъка на 50лв на месец. Няма такива „ден година храни“ като тука. Има си и тарифа на час, ако спираш за малко, има и абонамент ако ти трябва постоянно място. Излиза, че ние в Хасково сме по-паралии от софиянци с тия почасови тъпотии (в един месец има ~700 часа, къде ти излиза сметката), айде моля ти се.

А тия с Мерджаните с на дядо му Мишелинките и бензин за 5 лв в резервоара (или газ….) им трябва психолог, а не паркинг.

Rockrider
Rockrider
26.07.2023 17:56 17:56
Отговор до  tsx

Не знам кой и как е изчоплил изпод ноктите си този 1%, за който се хванахте. Велоалеите не трябва да се правят за малцината смелчаци, които се опитват да карат заедно с автомобилното движение в момента.
Велоалеите се правят за да намалят количеството МПС-та и да увеличат колоездачите в бъдеще. На хората им е нужно повече движение – било на велосипед, било пеша. Градът ни е малък, всичко е на максимум половин час пеш. Слезте от колите и се размърдайте!
Не са ни нужни повече паркинги – и в момента има предостатъчно паркоместа.

педаловврътко
педаловврътко
26.07.2023 12:20 12:20
Отговор до  tsx

ай сектир драги читатели, мен никой не ме е питал, аз искам велоалей навсякъде в града. искам да си връткам педалите спокойно, а не да се озъртам някой да не ме перни отзад.

speed
speed
26.07.2023 8:46 8:46

Попитахме 100 човека на автомагистрала „Тракия“ с какво се предвижвате. 100% от тях отговориха – с автомобили.

Когато имаш град, който е насочен само към автомобилно движение, то ще имаш такова движение. Като добавим липсата на контрол на трафика, на хората им се струва, че автомобилната инфраструктура не е достатъчна и искат повече от нея. Това е лошо управление!

Какво означава „велосипедни трасета за 1 242 000 лв.“? 100 метра алея в парка зад ДНА, за да нахраним фирмите си? Какви точно са ви идеите? Без конкретика, тези пари просто ги изхвърляте през терасата…

Кръговите на Ком колко пъти ще се реконструират? Къде точно е този нов надлез? Че там, където се вижда на картата, май няма нужда от такова съоръжение…

Анонимен
Анонимен
26.07.2023 15:58 15:58
Отговор до  speed

Въпросните 1,24 млн. лв за велоалеи са за следващите 17 (!) години, не за догодина.
Лошото е, че дори и да иска, общината няма много възможности за велоалеи, защото множеството от улиците са проектирани без такива и няма накъде да се разширят.

Back to top button