Хасково

Върнаха на прокуратурата дело срещу гранични полицаи за трафик на хора

Хасковският окръжен съд връща на прокуратурата дело срещу 13 обвиняеми за трафик на хора.

Девет от тях са гранични полицаи, двама са управители на фирми, един е адвокат, а един е горски стражар. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група за трафик на хора в страната и чужбина в периода от август 2015 до 6 ноември 2018 г.

За ръководители на престъпната група прокуратурата посочва Николай Костов и Кирил Бисеров, а за участници в нея – Марин Атанасов, Димитър Димитров, Павлин Чорков, Митко Димитров, Димитър Тюфекчиев, Венцислав Василев, Атанас Стойчев, Янко Янев, Милена Милчева, Сенай Мустафа и Красимир Балджиев. Ако бъдат признати за виновни ги грози над 3 г. затвор.

СъдДелото първоначално е образувано по внесен обвинителен акт на вече закритата Специализирана прокуратура и впоследствие е разпределено по подсъдност в Хасково.

Днес в окръжния съд се проведе разпоредително заседание. Адвокати поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата заради допуснати съществени и отстраними нарушения. Най-общо в обвинителния акт нямало факти и конкретика кога и как е извършено престъплението.

СъдСпоред съда са налице основания за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурор за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при изготвяне на обвинителния акт, довели до ограничаване правата на обвиняемите.

Съображенията на съда са, че в обвинителния акт не е изложено достатъчно подробно описание на действията, чрез които всеки един от подсъдимите е извършил престъплението, в което е обвинен, както и начина на извършване. В тази връзка се констатира липса на достатъчно конкретни факти, което не позволява да се очертаят предмета на доказване на делото.

СъдСъщо така съдът констатира, че не са били изпълнени и указания дадени при предходно разглеждане на делото от Софийски градски съд относно противоречия в съдържанието на обвинителния акт, касаещи целта на престъпната група – да върши престъпления в страната и чужбина, докато в обвинителния акт няма изложени факти относно целта да се вършат престъпления в чужбина.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
майора
майора
12.09.2023 21:52 21:52

боклуци,никакво съжаление. не сттига че вземат големи заплати ами и родоустъпничат. доживотен затвор за предателите.

Back to top button