Избори 2023 – Предизборни публикации

Тонка Атанасова: Хасково отново може да бъде чист и зелен град

Интервю с Тонка Атанасова - кандидат за общински съветник от листата на Георги Иванов

Тонка Атанасова е родена в Хасково през 1963 година. Тук тя създава своето семейство. Омъжена е с две деца и трима внуци. Висшето си образование завършва във Висш химико-технологичен институт в Бургас като магистър инженер-химик. През 1995 г. е специлизирала в Медицинска академия – София със специалност „Клинична химия“. През 2009 г. придобива втора магистаратура в Бургаски свободен университет, като магистър по Публична администрация. Професионалният й път започва в Хасково. Има над 34 години професионален опит, от който 12 години като химик в МБАЛ – Хасково, а останалите в системата на МОСВ. 5 години е директор на РИОСВ – Бургас, година и половина и директор на РИОСВ – Хасково и една година е съветник на министъра на околната среда и водите при две правителства. Основната й експертиза и опит са в сферата на околната среда.

– Вие имате огромен опит в сферата на околната среда. Какви са най-големите проблеми на Хасково в това отношение и как те могат да бъдат решени?

Местната власт в лицето на Общината има както огромни задължения, свързани с прилагане на екологичното законодателство, така и големи лостове за контрол при опазването на компонентите и факторите по околната среда. За мен като човек, работещ дълги години в сферата на екологичното законодателство, един от най наболелите и разбира се най-видими проблеми за нашия град това са отпадъците. Като казвам отпадъците, разбирам тяхното управление, като се стартира от генерирането им, регламентираното събиране, тяхната обработка и преработка, като не на последно място тяхното намаляване и превръщането им в продукт, от който всички ние да имаме полза.

За мен е много важно, а смятам, и че е настъпил моментът да се промени изчисляването на такса смет според принципа „Замърсителят плаща“. Всички много добре знаем, че към настоящия момент таксата се изчислява не на генериран отпадък, не на обитаващ сградата, а на квадратура застроена площ. В момента собственици на големи имоти заплащат високи такси, дори и без да обитават жилищата си. Моето лично мнение, че е настъпил момента да се наложи принципът, който е в основата на екологичното законодателство, „Замърсителят плаща“ и таксата да е съобразно това, което реално генерираме като отпадъци. Знам че това е много трудно, но точно тук е ролята на общинския съвет – не да се занимава да проверява обществените поръчки (за това си има други органи), а да предлага решения съобразно своите правомощия и такса смет е едно от тях.

Разбира се не на последно място бих поставила и начина на преработка на отпадъците, било то битови или строителни. Доколкото съм информирана Община Хасково, все още не е намерила решение, свързано с рециклирането на големите количества строителни отпадъци и тяхната повторна употреба.

Все още Община Хасково не е наясно и за количествата на образуваните отпадъци и методите за третирането им от фирмите, извършващи дейност на нейна територия. Този проблем затруднява начините на управление на отпадъците на територията на Община Хасково и не дава решение както за Общината, като нейно задължение така и за фирмите, които генерират отпадъци и тяхното управление.

На територията на Община Хасково няма организирани системи за разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, излезли от употреба моторни превозни средства, излезли от употреба гуми, отпадъчни масла и нефтопродукти и опасни отпадъци от домакинствата, което е задължение на кмета на Общината.

Друг проблем, свързан с екологичното законодателство в Община Хасково е чистотата на атмосферния въздух. Община Хасково продължава да бъде един от градовете със завишени стойности на фините прахови частици. В последния отчет на Община Хасково за 2022 година за изпълнение на Програмата за намаляване на емисиите фини прахови частици и полициклични ароматни въглероди и достигане на установените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Община Хасково за периода 2021-2024 г. голяма част от мерките не са изпълнени от страна на Общината към 31 декември 2022 г. Именно поради тези причини в програмата на кандидат кмета Георги Иванов и неговият екип са залегнали мерки за чистотата на атмосферния въздух, като една от тях е да бъде проучена възможността за изграждане на мрежа от измервателни уреди, отчитащи качеството на фини прахови частици в Хасково.

Данните биха могли да послужат за изработване на карта с най-замърсените райони в града за предприемане на превантивни мерки основно свързани с почести почиствания на пътната настилка, както и преразглеждане на транспортната схема за града. Картата би могла да бъде и ориентир свързан с подмяната на отоплителните уреди на гражданите и преминаването на отопление различно от твърди горива за което вече Общината има отпуснати средства по Оперативна програма околна среда за подмяна на отоплителните уреди. Картата също така ще послужи и за преразглеждане на транспортната схема на града, с цел натовареност в най-пиковите часове на движение в града. Имено затова е необходимо да бъде засилен както превантивният контрол, така и последващият от страна на Общинската власт, свързан със транспорта в общината, отоплението на всички общински и обществени сгради, както и предприемане на действия и алтернативи за енергийна независимост на обществените сгради.

– Освен боклука, често хасковлии се оплакват от бездомни животни?

Така е. Друг голям проблем, който вълнува гражданите на Община Хасково е свързан с популацията на скитащите и безстопанствени кучета. В програмата на кандидат-кмета Георги Иванов и неговият екип е залегнало разработването и приемането на дългосрочна програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. Проблемът е сериозен за обществото, с многостранни измерения – хуманно-медицински, ветеринарно-медицински, социално-битови, икономически и екологични.

За да се реши проблемът с бездомните кучета, на първо място е необходимо да се приложи единен метод във всички населени места на територията на Община Хасково, както и да се прилагат комплексни мерки, определени от Световната здравна организация, изразяващи се в:

• упражняване на строг контрол върху търговията и размножаването на домашни
кучета;
• кастрация и връщане по места на социализирани кучета, които да се поемат за обгрижване от страна на граждани, организации и общини;
• здрави и неагресивни безстопанствени кучета да се кастрират, ваксинират, обезпаразитяват и да се връщат на местата на залавянето им;
• доказано агресивни и болни животни да се евтаназират.

Стратегическата цел при изработването на програмата се отнася до крайното желано състояние „Постепенно ограничаване броя на безстопанствените кучета чрез масова кастрация, до брой, гарантиращ безопасността и здравето на хората и комфорта на градската среда“.

Тонка Атанасова

– Кой според вас е най-удачният вариант за разрешаването на проблема с водата в Хасково?

Всички много добре знаем, че проблемът с водата в община Хасково не е от вчера или от днес. Той е комплексен и е свързан, както с наличието на недостатъчни качествени водоизточници, които захранват града и селата на територията на общината, така също и с прекалено амортизираната и остаряла водопроводна система. Както вече всички знаем дълго чаканият воден цикъл най-вероятно ще се случи до една, две години, тъй като ВиК асоциацията вече е предприела действия за Прединвестиционните проучвания във ВиК сектора и кандидатстването за европейско финансиране. Тук е мястото да отбележа, че с промяната на Закона за водите бенефициентът на европейското финансиране ще бъдат ВиК операторите.

По отношение на водоизточниците, които захранват града с вода, в програмата на кандидат-кмета Георги Иванов и неговият екип, ясно е заявена необходимостта от изграждане на пречиствателна станция за питейни води от язовир „Тракиец“, което би могло да доведе до спад в цената на водата и което аз лично като експерт поддържам. Също така смятам, че може да бъде извършено и друго проучване за захранване на общината с питейна вода от язовир „Боровица“, но тук е и момента да кажа, че само с общински бюджет няма как да се справим с този проблем, необходимо е и задължително да се търси държавно и европейско финансиране.

– В една от срещите си с хасковлии водачът на листата и кандидат за кмет на общината Георги Иванов каза, че през 2011 г. Хасково е бил най-зеленият град в страната, а сега кръговите кръстовища се засипват с чакъл, за да е по-лесна поддръжката им. Има ли възможности Хасково да стане по-чист и зелен?

Да разбира се, че има как отново Хасково да се превърне в един чист и зелен град, в който всички ние да се чувстваме не само щастливи, но и горди, че живеем в него. Разбира се, за да бъде постигнато това е необходимо време. Да, свидетели сме, че почти всички кръстовища в града са засипани с чакъл и чипс, което ги прави много лесни за поддържане, но в същото време и неугледни.

За да можем отново да се превърнем в един зелен град в програмата на кандидат кмета Георги Иванов и аз като част от неговият екип сме заложили следните приоритети свързани със Зелената система и местата за отдих в Община Хасково

• увеличаване дела на зелените и паркови площи;
• преустройство на парковете с цел по-удобни места за отдих и по-качествено озеленяване;
• благоустрояване на междублокови пространства и детски площадки;
• засилен контрол за чистотата и поддръжката на зелените и паркови площи.

По-голяма част от парковата система в града е занемарена и неподдържана. За да бъде ефективно поддържана и зелена тя трябва да бъде поливана. Тук е ролята на общината да предприеме действия за изграждане на добра система за напояване, като използва подземни води от собствени водоизточници. За целта трябва да бъдат предприети действия за разрешителни по реда на Закона за водите.

Тонка Атанасова

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Back to top button