Външни публикации

Какъв е процесът на внасяне на стоки от чужбина?

Вносът на стоки от чужбина е добре познат на бизнесите и обикновените граждани в България. Процесът на внос включва подаване на митническа декларация, процедури по въвеждане, превоз и представяне на стоките, както и видове проверки, изплащане на митнически задължения и процедури по разпореждане със стоките. Процесът на внасяне понякога е сложен  и е възможен благодарение на логистичните фирми. С тяхна помощ и митническото представителство, което предлагат, преминаването на стоките през митницата е улеснено. 

Какво трябва да знаем за вноса на стоки от чужбина?

Добре е да знаем, че вносът на стоки от чужбина стои по различен начин, в зависимост от държавите от които са внесени стоките. Ако вносът идва от държави на територията на Европейския съюз, тогава стоките не се облагат с мито. Ако вносът идва от трета страна, тоест, такава която не е членка на ЕС, облагането с мито зависи от собствената стойност на стоката. Също така, трябва да се информираме относно забранените за внос стоки на територията на страната ни. Това би спестило проблеми на нас и на нашия партньор в митническото представителство и логистиката. 

Внос на стоки освободени от мита и такси

България е член на Митническия съюз, който оперира на територията на Европейския съюз. Според правилата му, преноса на стоки между държавите членки не подлежи на мито. Поради тази причина, вноса на стоки в България, идващи от такава държава не се облагат със съответната такса. При внос на стоки от трети страни, ако стойността им не надвишава 150 евро, не се облагат с мито, но се облагат с Данък добавена стойност. Ако например, получите подарък с описана стойност до 45 евро, не дължите мита и ДДС.

Забранени стоки за внос в България

Списъкът на забранени стоки за внос в България включва редица опасни стоки. 

Такива са:

  • Отровни вещества
  • Упойващи вещества и наркотици
  • Оръжия и взривни изделия
  • Паметници на културата без специален сертификат 
  • Акцизни стоки 
  • Тютюневи отпадъци.

Забранени също са предмети:

  • Противоречащи на нравствените норми
  • застрашаващи живот
  • религиозни предмети, принадлежащи на секти, които не са регистрирани в България.

Как ни помагат логистичните фирми при внасяне на стоки от чужбина?

Логистичните фирми помагат при вноса на стоки с ефективни решения и експертиза. Опита в доставки от и до България, както и от и до трети страни или членки на ЕС би помогнал на един прохождащ търговец или човек с нужда от превоз на пратка, да бъдат успешни в начинанията си. Експертизата е свързана обикновено с помощта за избиране на подходящ транспорт за определена стока, тоест въздушен, сухопътен или морски. Митническото представителство пък, е нужно, за да бъдете сигурни, че при преминаването на пратките Ви през митницата, няма неразрешими проблеми.

 Също така, добрият логистичен партньор предлага и други услуги като:

  • Застраховка на пратките – ако изберете да застраховате пратките си, логистичната фирма ще гарантира защитата им при загуба или повреда по време на транспорт
  • Специална грижа за стоките с температурен режим – хладилният транспорт е важен за някои чувствителни пратки, като премахва риска от разваляне и загуби
  • Опаковане – стоките се опаковат от специалисти за най-добра защита по време на транспорт
  • Ускорена доставка – грижа за транспорт на спешните пратки възможно най-бързо с помощта на доверени авиокомпании
  • Проследяване на пратките – то е важно за всеки, който има нужда да следи критична пратка и помага да се определи точното местоположение на пратката при възникнал проблем. 

Какви са предимствата и ползите на логистичната фирма с митнически склад?

Митническият склад е от голямо значение за изпълнението на услугите в една логистична фирма. Например, при внос и износ, както и по време на процесите или след тях, се гарантира добра и навременна грижа за стоките на всеки клиент. Освен това, по този начин логистичният партньор гарантира сигурното им съхранение като се избягва нуждата от използване на складове на трети лица или други фирми.

Back to top button