Хасково

69 деца извършители на престъпления са изслушани в хасковската „Синя стая“

69 деца извършители на противообществени прояви са изслушани през миналата година в щадящата среда на така наречената „Синя стая“, която се намира в Малкия бизнес център в Хасково.

30 от тях са малолетни, а 39 са непълнолетни. Основно става въпрос за извършители на кражби и престъпления свързани с наркотици, допълни секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Юлия Динкова.

Реално обаче през „Синята стая“ са преминали повече деца, защото тя се ползва за нуждите на съда и прокуратурата. В нея се изслушват деца, които са станали жертви или свидетели на престъпления.

Синя стаяПровеждането на разпити в „Синя стая“ е една от възможностите например при сексуалните престъпления, за да не се стига до среща на жертвата с извършителя. Друг вариант е провеждането на видеоконферентна връзка, обясниха окръжният съдия Даниела Николова и заместник-районният прокурор Зорница Проданова.

Синя стаяДинкова, Николова и Проданова изнесоха лекция пред деветокласници от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ на тема „Детско правосъдие. Малолетни и непълнолетни лица – свидетели, жертви и извършители на престъпления. Домашно насилие. Участие в съдебни процедури“.

Синя стаяОткритият урок се проведе в рамките на образователната програма на ВСС и МОН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button