Регион

Ученици разиграха симулативен съдебен процес в Димитровград

Ученици от 10 Б клас на ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград участваха в симулативен процес в районния съд в града в рамките на образователната програма на ВСС с МОН.

Децата бяха подпомагани от преподавателя Тодор Тодоров, адвокат Тодор Маринчев и прокурор Красимира Нейчева. С процеса приключи реализацията на програмата през тази учебна година, през която учениците се запознаха с различни теми, свързани с органите на съдебната власт, работата на прокурора и съдията, престъпления свързани с наркотици и хулиганство.

Днес на учениците бяха разпределени различни роли в зависимост от характера на процеса, който в случая бе наказателен – за причиняване на средна телесна повреда.

СъдСлед разглеждане на обвинението учениците произнесоха присъда и признаха за виновен подсъдимия, като му наложиха наказание 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

При определяне на наказанието съдебният състав взе предвид смекчаващи вината обстоятелства – призната вина от страна на подсъдимия, неговата млада възраст, изразеното разкаяние, както и обстоятелството, че му предстои обучение във висше учебно заведение.

СъдНа всички ученици участвали в инициативата бяха връчени удостоверения от председателя на Районен съд – Димитровград Огнян Гълъбов.

Гости на процеса бяха още прокурорите Мадлена Колева и Валерия Ангелова, учители и ученици от ПМГ.

Съд

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button