Хасково

Молитва в джамията и сватбен салон за Курбан Байрам в Хасково

Хасковската Чарши Джамия отново се препълни с вярващи, дошли за сутрешна молитва на големия за мюсюлманите празник Курбан Байрам.

Отново имаше мъже, които се молеха пред вратите на храма. Този път те бяха повече, заради ремонта на Старата джамия в центъра, която остана затворена.

Празник

За да има къде да се помолят повече вярващи беше отворен и сватбеният салон на булевард „Никола Радев“ по пътя за квартал „Болярово“. Там също пристигнаха стотици мъже, а десетки коли бяха спрели от двете страни на булевардното платно.

По традиция на днешния ден преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се помоли. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава няколко дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави, трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува.

Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

4 коментара

  1. Толко са вярващи, че плющят и свинско и пият, а някои от жените им са първи шафрантии, а вярват, нали тяхната религия ги забранява гореизброените неща?

  2. джамията е в центъра на града, дали няма да поискат да построят и в Хасково по-голяма, натам вървят нещата и вече там. стар хасковлия, извън булгаристан

  3. МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ЗЛОБНИ???????ВМЕСТО ДА ПЛЮЕТЕ ЧЕСТИТЕТЕ НА ХОРАТА ПРАЗНИКА!!!!!!ИМАМ ПРИЯТЕЛИ ТУРЦИ КОИТО СА МНОГО ПО-ТОЧНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button