Регион

Земеделци почетоха рождението на Стамболийски

Рожденият ден на Александър Стамболийски – 1 март почетоха членове на структурата на Български земеделски народен съюз в Димитровград.

Начело с председателя на структурата Леко Леков, те поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на водача на земеделската партия, който вече бе окичен с мартеница.

Събитието не мина и без спомени за живота и делото на великия българин, чието име историята ще пази винаги.

Александър Стамболийски е роден е на 1 март 1879 г. в Славовица, Пазарджишко. Учи в земеделското училище в Садово (1893 – 1895) и завършва Лозаро-винарското училище в Плевен (1895 – 1897). В Плевен е ученик на основателя на Българския земеделски съюз Янко Забунов. През 1899 участва в учредителния конгрес на БЗНС.

През следващите години учи философия в Хале и агрономия в Мюнхен. След завръщането си в България, той се занимава с политическа дейност. През 1908 година Александър Стамболийски е избран за народен представител от БЗНС. Той се превръща във фактически водач на БЗНС и под негово влияние съюзът е преобразуван от съсловна организация в политическа партия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button