Хасково

Хасковлии питат за велоалеи и табла по спирките. Общината купува още електробуси

За по-голяма свързаност на предвидените велосипедни трасета и електронни табла по спирките призоваха хасковлии на общественото обсъждане на изготвения проект на План за устойчива градска мобилност в зала „Хасково“.

От общината обясниха, че е заложено изграждането на велосипедни трасета за 1 242 000 лв. в периода 2023 – 2040 г. На този етап били остойностени само участъци, които могат по-бързо да бъдат реализирани. Сред проблемите били тесните хасковски улици и фактът, че не можело да има велоалеи по стръмни улици, за да се постигне свързаност на кварталите. От кметството казаха, че са заложени електронни табла по спирките на градския транспорт.

Haskovo.info припомня, че Планът цели вземане на мерки по облекчаване на трафика в града и постигане на по-голяма чистота на въздуха. Предвидени са реконструкция на тротоари, монтиране на антипаркинг елементи по тротоарите, инсталиране на интелигентни пешеходни пътеки, разработване на Генерален план за организация на движението, проектиране и изграждане на югоизточен и югозападен обход на Хасково.

Планът ще бъде предложен за разглеждане от общинския съвет на сесията на 11 август. Дотогава гражданите могат да дават своите предложения на електронната поща на общината.

ОбсъжданеСъветниците трябва да дадат съгласие дали общината да кандидатства за закупуването на още 6 електробуса с 6 зарядни станции и въвеждане на интелигентни транспорти системи. Сега Тролейбусен транспорт разполага с 5 електробуса. С взимането на новите се предвижда и разширяване на мрежата на градския транспорт.

План

54% от хасковлии се придвижват с коли, предлагат мерки за облекчаване на трафика

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Koлоездач
Koлоездач
02.08.2023 18:06 18:06

В общината НЯМА експерт по велосипедни трасета. Да поканят! Иначе просто говорят празни приказки. Вело алеите ще отпушат града и ще направят хората щастливи и здрави. Това трябва да е приоритет.

педаловврътко
педаловврътко
02.08.2023 19:24 19:24
Отговор до  Koлоездач

браво брато и аз искам алей да си шръткам педалчетата спокойно .

Анонимен
Анонимен
02.08.2023 22:35 22:35
Отговор до  педаловврътко

Ами шъткай си педалите, кой то пречи? Стига да намериш. Направи фейсбук група и действай. :)

Анонимен
Анонимен
02.08.2023 22:33 22:33
Отговор до  Koлоездач

Няма как да стане. Освен ако градът не се разруши построи наново. Просто не са предвидени такива неща при проектирането на града. А и с хълмовете няма какво много да се направи. Срещу природата не може да се борим.

Rockrider
Rockrider
03.08.2023 0:00 0:00
Отговор до  Анонимен

Всичко може да стане. Градът не е бил предвиден да се напълни с по 2 автомобила на домакинство (плюс, отделно, служебните), ама ей на – може.
Да, с хълмовете е трудно – Ямача няма адекватна автомобилна свързаност, да не говорим за пешеходна и велосипедна. Но пък през целият ни град тече река. Не знам дали сте забелязали, че от край до край е равно кат тепсия. Прекрасен релеф за движение на колелета. Тук не се борим с природата, борим се с хора, които имат мисленето на инвалиди – че всяка отсечка по-дълга от разстоянието до тоалетната трябва да я изминем с МПС.
От Болярово по протежението на целият канал трябва да има велоалея. След това да се намерят удобни подходи към Ямача, Кенана, през центъра по Раковска нагоре към Орфей, по целият Васил Левски.
Всички виждаме, че повечето булеварди така или иначе имат една работеща лента за движение (дясната обикновено е блокирана от неправилно спрели автомобили), та лесно може да се обособи пространство за велосипеди без да се борим с природата.

Анонимен
Анонимен
03.08.2023 9:36 9:36
Отговор до  Rockrider

А бе равно е, ама само по протежението на реката. Като тръгнеш от центъра към Орфей, Младежки хълм или Червена стена не е много равно.
Както и да е, няма как да се преместят кооперации и да се разширят улици за велоалеи. Просто градът е проектиран без мисъл за велоалеи. Когато това е правено почти никой не е мислел да кара колело.
Караш си по малките улички, където трафикът е малко и така. Аз така правя.

Koлоездач
Koлоездач
03.08.2023 7:23 7:23
Отговор до  Анонимен

Явно не караш колело. Отдавна има много скорости в колелата, които позволяват преодоляваното на всякакви хълмове. Десетки колоездачи катерят до Кенана и до язовир Колоктница и обратно всеки ден. Разходи се до Брюксел и виж как в един хълмист град, като Хасково, без да го разрушават :) са направили колоездачни трасета.
НЯМА експерт по велосипедни трасета в Хасково и не е срамно нека да поканят от Брюксел. Хората масово карат колела и искат вело алеи и общината трябва да ги направи спешно.

Последният Хасковлия
Последният Хасковлия
02.08.2023 19:00 19:00

В Хасково да се направят специални ленти за мангали помаци и резаци за да се опази здравето и живота на нормалните хора

Лена
Лена
02.08.2023 19:52 19:52

За тези екземпляри трябва самолетна писта и кой от къде е

Асан
Асан
03.08.2023 9:29 9:29

До Ели работишли на три канала че моя самолет излита само отзат…

Анонимен
Анонимен
08.08.2023 15:35 15:35

Махнете тези малки миризливи маршрутки на линиите 3, 102 в тези жеги гражданите се вмирисаха от комунизма не разширена линията на 3 -та като село се тълкува квартала.Гражданите отиват на работа едно върху друго в тези малки маршрутки .Събота и неделя няма маршрутка за линия № 3 за квартала . В тази община не работи отдел Транспорт.Това е град но нямавизия за кварталите относно транспорта .

Анонимен
Анонимен
11.08.2023 19:49 19:49
Отговор до  Анонимен

Колоездач : Всичко може в този град .Щом в една Гърция навсякъде в всеки град има не само вело Алей и всичко останало дори с потесни улици от цяла България .Имат Политика държавата за държавата.И тук всичко може……нямаме кадри за здравето на хората и децата ни……

Back to top button