Преса

Преглед на печата – 29 юли

Image„Темида: Паяците остават на трупчета“ – с това заглавие открива броя си днес „Новинар Юг“. Хасковският административен съд отхвърли искането на кмета Георги Иванов за отмяна на принудителното спиране на репатриращите машини, уточнява вестникът. Цитирани са част от мотивите във възражението на градоначалника, според които спирането на паяците би създало у гражданите нагласа, че досегашната им дейност е била незаконна и това би подронило авторитета на местната власт.

 „Съдът не приема, че от предварителното изпълнение ще настъпят значителни и труднопоправими вреди за община Хасково“, заявяват обаче магистратите. Определението им може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд.

„Ремонтът на Трети подем за 6 милиона лева тръгва“ – заглавие от първа страница на вестника. До две седмици започва реконструкцията на трети подем от водопровода на Хасково. Вчера в регионалното министерство е бил подписан договор със столична  фирма изпълнител.  Средствата са отпуснати по програма ИСПА за цялостна реконструкция по водопровода Ябълково-Хасково. Бенефициент е община Хасково.

„100 живеят на колела“ – съобщава още изданието. Толкова са жителите на областта, обитаващи фургони, каравани и микробуси, сочат данните от Преброяване 2011. В 11 400 жилища в региона няма баня и тоалетна. Още статистика  – на 2 страница  в Новинар.

„По пет сирачета месечно намират семейство“ – още едно заглавие от втора страница. 30 деца са намерили осиновители от началото на годината в областта.

„Битакът плаща старите такси“ – още едно заглавие от Новинар днес. Общински съвет Димитровград отхвърли искането на търговци от Неделния пазар за намаляне на половина на таксите до края на годината. Причината е бюджетният дефицит от 1 милион лева, който намалянето би предизвикало.

„Българин? Французите винаги ще имат едно наум“ – под това заглавие вестникът публикува интервю с фотографа Величка Атанасова, която от 11 години живее и работи в Париж.

На съседната страница Новинар разказва за младата лекарка Албена Карагьозова. Тя е един от десетимата специализанти в димитровградската болница, на които лечебното заведение покрива таксите за обучение. Условието е лекарите да останат на работа в града.

В каре на първа страница Новинар известява читателите си, че екипът на вестника излиза в едномесечна ваканция. Следващият брой ще бъде на пазара на 1 септември.

„11 400 къщи в региона без баня, всяка трета – с интернет“ – заглавието над главата на другото регионално издание „Хасковска Марица“ днес. Темата е Преброяване 2011.

„Спират строителството на парк „Арпезос“ – заглавието от първа страница на вестника. Паркът се намира край Кърджали. Според вестника строителството е спряно, заради претенции на община Кърджали към димитровградската фирма изпълнител.

„Шашава телефонистка праща пожарникари „срещу Двореца в Орфей“ – водещото загрлавие от криминалнаа страница на Марица днес. От вчера телефонът на пожарната -160 е неактивен. Всички сигнали за инциденти се подават само на 112, чиято централа обаче е в Кръджали. Диспечерите там не познават Хасково, което създава трудности в препредаването на сигналите и загуба на безценно време. Пресният пример е от вчера, когато пожарната е алармирана за инцидент „срещу Двореца в Орфей“.  След продължили няколко минути обяснения, става ясно, че пожарът е срещу комплекс в квартал Орфей. За късмет инцидентът се оказал несериозен.

„Българският Хелзинкски комитет: Прокуратурата неправомерно повдига обвинения срещу бежанци“ – заглавие на разработка в рубриката „Общество“ на Марица. Твърдението е на адвокат Димитър Славов , представител на комитета за Свиленград. 
Бежанци от Ирак, Афганистан и Сомалия с университетски дипломи да се влеят в българската икономика, пък призовават от Върховния комисариат за бежанците, откъдето вчера организираха информационна сесия в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button