Преса

Вестниците на 08.02.2012 г.: България скърби за Бисер днес, ВиК: Не пийте вода от чешмата

Пресата на 08.02.2012 г.Обявеният днес Ден на национален траур във връзка с трагедията в село Бисер е тема и на двата хасковски вестника. „България скърби за Бисер днес” – с това заглавие открива броя си „Новинар юг”. От вчера в тридневен траур пък е община Харманли, на чиято територия се намира най-силно засегнатото от бедствието село – Бисер, където жертвите са 4.  „България в траур за жертвите на потопа” – пише над челото си „Хасковска Марица”. По темата ежедневникът отделя две страници и алармира, че язовир Клокотница може да започне да прелива в ниската му част . Това предупреждение е получил вчера сутринта кметът на с. Клокотница Евгений Трендафилов от Гражданска защита. В същото време постоянни наблюдения се правят на стената на язовира в хасковското с. Елена , заради опасения от скъсване. Превантивните мерки са предприети заради това, че водата е преляла стената в понеделник вечерта.Струята е отмила гърба на оградителното съоръжение и е образувала ров.

„Кметът Лисков: Язовир „Иваново“ е на военните”, допълва по темата „Новинар юг”.  „Има най-различни изказвания по медиите за това чия собственост е язовирът до с. Иваново, който причини бисерската трагедия. Истината е, че още от 2003 година повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство. За това има скици и още много документи. Община Харманли притежава само една малка част от близо 28 дка.“

Хасковските вестници пишат и за обявената вчера в областта тридневна ваканция за учениците. „Учениците в дървена ваканция” – водеща тема на „Хасковска Марица”. Учениците трябва да бъдат отново по класните стаи в понеделник -13 февруари 2012 г. Искането за ваканцията направи началникът на РИО на МОМН – Иван Панайотов. Като мотиви той е посочил 24-те училища в региона, които вчера не успяха да отворят врати заради наводненията, липсата на ток, вода или път до тях. „Областта във ваканция до края на седмицата” – пише над челото си „Новинар юг”. 87 са училищата на територията на областта. За част от тях ваканцията започна още миналата седмица, но бе прекъсната в началото на тази. От миналата сряда до петък включително бе обявена дървена ваканция в община Димитровград и в 3 селски училища в Ивайловградско. Oт петък до понеделник включително заради метеорологичните условия бяха разпуснати учениците в община Симеоновград. Петъкът бе неучебен за община Свиленград, но в началото на тази седмица занятията бяха възобновени, припомня изданието.

„ВиК: Не пийте вода от чешмата” – дописката е от първа страница на „Хасковска Марица”. Да не се пие водата от чешмите, тя може да се ползва само за санитарно-хигиенни нужди. За това алармираха вчера от ВИК Хасково. Причината за мерките са наводнените помпени станции в региона поради бедственото положение. Много населени места са без водозахранване. При възникнали проблеми с непрекъснато водоподаване в обекти от жизнено важно и стратегическо значение като болници и други, ще бъде въведен режим в определени части от населените места.

„Спряха автобусите от Хасково” – пише още ежедневникът. Голяма част от междуградските автобуси не тръгнаха от Хасково вчера. Причина за това стана обилният снеговалеж и трудното придвижване по пътищата, а на места и невъзможността да се пътува.

„В Димитровград 3 лв. таксито заради снега” – дописка от страниците на „Новинар юг”.  Таксиметровите фирми в града вдигнаха цената на курса заради падналия вчера обилен сняг. Фиксираната тарифа в рамките на Димитровград скочи от 2 на 3 лв. Диспечерките на компаниите предупреждават клиентите си още при поръчването на колата по телефона. Обяснението на превозвачите е, че амортизацията на колите е значително по-голяма в преспите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button