Преса

Вестниците на 13.02.2012 г. „Военните през 1993-а: „Иваново“ е наш“, „В Бисер днес не учат“

Пресата на 13.02.2012 г.„Военните през 1993-а: „Иваново“ е наш“ – така открива днес броя си „Новинар юг“.  Още през 1993 година военните са обявили, че язовир „Иваново“ е техен, коментираха членове на някогашните ликвидационни съвети. Това станало на едно от заседанията на комисията по национална сигурност в тогавашното Народно събрание. По това време страната ни се управляваше от служебното правителство на проф. Любен Беров. По настояване на ликвидатори на кооперативните стопанства в Хасковско и Харманлийско било поискано към общините да бъдат прехвърлени някои язовири, за да се използват за напояване. Според запознати в списъкът бил включен и водоемът до село Иваново. Тогава от Министерството на отбраната отговорили, че този язовир, водоемът край хасковското село Елена и още 4 подобни попадат на територията на военния полигон „Корен“.

„Набират доброволци за разчистването на Бисер“ – пише още ежедневникът.  Кризисният щаб в областта обяви телефон, на който всеки желаещ може да се обади, ако иска да участва безвъзмездно със собствен труд в ликвидирането на последствията от стихията в село Бисер.  Доброволците могат да позвънят на тел. 038/ 60-80-15 и да уточнят кога и по какъв начин могат да се включат в акцията.  Агенцията по заетостта разкрива 50 работни места в аварийни групи за изпълнение на неотложни действия по спасителни и възстановителни работи в наводнените райони на областта.

„Пробита стената на язовир „Елена“, източват го спешно“
– водещото заглавие на „Хасковска Марица“. робив в стената на яз. „Елена“ и заприщен с мрежи преливник установили на място пристигналите по спешност институции в петък вечерта.  Пробивът е малко под билото на стената, а половината от черния път е отнесен от водата. Това създава реална опасност село Бисер да бъде залято отново. Освен пробива, пристигналите по спешност шефове на Пожарната, Гражданска защита, Напоителни системи, НЕК, Министерството на земеделието констатирали също, че преливникът на яз.“Елена“ е покрит с мрежи за да не изтича рибата в реката, заедно с водата.

„Прокуратурата разследва язовир „Елена“ – продължава темата вестникът.  Предварителна проверка на кризисната ситуация около язовира край селото и причините за нея е започнала през уикенда Районна прокуратура-Хасково. За опасността от скъсване на стената на водоема и ново наводнение за бедстващото село Бисер се заговори още миналия понеделник.  Сигналът до обвинението е подаден от областния управител Ирена Узунова. Проверката е по член 335 от НК – за проявена непредпазливост, водеща до причиняване на наводнения и създаване на риск за човешки живот. Предвиденото от закона наказание е до 3 години затвор. Това съобщи дежурният прокурор Димитър Беличев. Разпитан е сегашният арендатор на водоема, ще бъде изискана цялата документация. Ако се наложи, ще бъдат разпитани и бивши арендатори на „Елена“, каза още обвинителят.

„Нелегални канали подкопали дигата край Свиленград“
– дописка от страниците на вестника  120-метровият участък от дигата край Марица, който бе пробит от придошлата река на 6 февруари, е бил нашарен с нелегални канали за поливане – като къртичини. Това съобщиха вчера от Областната дирекция на МВР. Полицаи започнаха оглед на пробойните и търсене кой ги направил.

Двата хасковски вестника пишат за края на ваканцията за учениците. Учебни занятия днес в региона със сигурност няма да се провеждат само в Основно училище „Христо Ботев“ – с. Бисер. Дали ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Иваново, което е средищно, ще отвори врати, зависи от състоянието на пътя. Аварийни екипи поправяха през уикенда моста до харманлийското село.

„Черният Великден – трагично повторение на касапницата край Руската“ – пише днес „Хасковска Марица“. Косите на мен и на мъжа ми побеляха за един ден. Животът ни се преобърна след жестоката катастрофа, в която едва не загина сина ни Недялко. Оттогава минаха толкова години, но сега, покрай трагедията с Черния Великден в Симеоновград, спомените отново възкръснаха с пълна сила. Думите са на Руска Атанасова, майка на оцелелия в кървавата касапница от 10 октомври 1981 г. Край бившата Руска гимназия. Тази година синът й Недялко ще навърши 40 години. Неговите съученички – Мариана, Нели, Петя и Антония, обаче, завинаги ще си останат на 9. Шофьорът-убиец от 1981 г. осъден на смърт, 30 години по-късно симеоновградското дело буксува. Ежедневникът публикува и интервю с оцелелия при катастрофата Недялко Недялков. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button