Преса

Вестниците на 15.02.2012: Мюфтийство съди държавата. Бизнесът в Харманли потъна

Вестниците в Хасково на 15.02.2012Потопът от миналата седмица в региона продължава да е водеща тема на страниците на хасковските вестници.

„Бизнесът в Харманли потъна с поне 12 млн. лв.“, пише „Новинар Юг“, цитирайки блогърка, която според вестника свършила работата на институциите и в емоционално оцветен разказ изнесла факти и цифри. Местната власт все още не е в състояние да оцени щетите от потопа, залял града на 6 февруари. Видимите поражения от него са наводненото мазе на районния съд, където са съсипани безценни документи. Пострадали са и историческият музей, двата хипермаркета. Това, което изгубиха обикновените харманлийци, няма кой да изчисли.

„Бутат 20 къщи, съборени от 2,5-метровата вълна на „Иваново“. Поне толкова постройки ще бъдат напълно разрушени. Напревеният оглед показал, че те не могат да бъдат ремонтирани. На почистените терени ще бъдат построени нови с пари, отпуснати от държавата. Домовете ще бъдат напреви напролет.

„Комшиите от Бурса ремонтират църквата в Бисер“ – над главата на вестника. Битова техника за 170-те наводнени къщи са готови да предоставят от турския град.

„Все още дирят три жертви на потопа“, допълва темата „Хасковска Марица“. Става въпрос за изчезналия във водите на река Бисерска мъж от Иваново и семейството, което бе пометено от водата на моста край Бориславци.

„МОМН дава 15 000 лв. за училището в Бисер“ – мазето на ОУ „Христо Ботев“ бе наводнено миналата седмица, когато се скъса стената на язовира в Иваново и цялото село бе пометено от триметрова вълна. Освен от ремонт, школото в харманлийското село се нуждае и от дърва за огрев.

„Мюфтийството съди държавата заради джамия“ – водещата тема на изданието. Районното мюфтийство в Хасково е завело дело срещу държавата за установяване на собствеността върху сградата на Ески джамия в Стара Загора. Делото е образувано в Районен съд – Стара Загора, но ще бъде предадено за разглеждане по компетентност на окръжния съд. С исковата молба Районното мюфтийство е представило документи за собственост, датиращи от началото на 20 век и с тях цели да обори акта за държавна собственост, който е съставен от областния управител на Стара Загора за собственост на Ески джамия.

„Ръст на безработните млади хора“ – тема от вътрешните страници на вестника. Бум на безработните младежи до 29 г. отчитат бюрата по труда. В Хасковска област са регистрирани 2397 млади хора. Те представляват 20.6 % от всички вписани безработни в региона.

„Гимназисти провериха ХИВ-статус“. Гимназисти от Хасково бяха сред най-активните в мобилния медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН. Изнесена лаборатория бе разположена вчера в Обединените ученически общежития – Хасково, за всички желаещи да научат актуалния си ХИВ статус. Гимназистите, които се изследваха, показаха добра информираност за превенция на коварната болест. Повечето от тях нямаха притеснения за половите си контакти, а се безпокояха повече от зараза при пиърсинг или татуиране.

„Диана иска доживотен затвор за убиеца на баща си“ – криминална тема от „Новинар Юг“. Наказание доживотен затвор за убиеца на баща си иска днес от Темида Диана Здравкова. Подсъдим за жестокото умъртвяване на Здравко Томов от любимешкото село Лозен е Никола Атанасов. Под отговорност за възпрепятстване на разследването са подведени Диян Георгиев, Димитър Кирилов и Демир Венциславов. Делото ще се гледа по съкратеното производство. По този начин не се налага разпит на свидетели, подсъдимите признават изнесените в обвинителния акт факти, а съдът е длъжен да им наложи наказание под предвидения минимум – 15 г. затвор за Никола.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button