Преса

Вестниците на 07.03.2012: Безводие мори Червена стена, Кърпят с 20 тона студен асфалт зимните дупки

Пресата на 07.03.2012 г.„Безводие мори „Червена стена“, алармира от първа страница днес „Хасковска Марица”. От често безводие се жалват жители от хасковския квартал „Червена стена“. Почти всеки ден нямаме вода – или е спряна напълно, или налягането е толкова минимално, че не можем да пуснем душа в банята, каза хасковлията Тодор Пашов. От безводието страдат децата и персонала на ОДЗ „Здравец“, която също се намира на „Червена стена“. За това информираха родители на малчугани, които посещават детското заведение. В градината, в която по списък има 147 деца – от две до шест години, непрекъснато се пълнели бидони, бутилки, защото често оставали на сухо, по наблюденията на майки.

„Новинар юг” продължава темата за водата като пише, че „Водата в Димитровград скача с 5 ст., ако вдигнат тока”. Изданието публикува интервю с управителят на водното дружество инж. Станимир Евтимов. По думите му, ако токът скочи през юли, ВиК-Димитровград ще поиска от ДКЕВР поскъпване на водата с около 5 стотинки на кубик. Причината е, че Димитровград е изцяло на помпажи, захранващи се с електричество. През 2012 г. от общината се надяват да започнат подмяната на водопровода и канализацията в кварталите по десния бряг на река Марица. Димитровград вече кандидатства по проект за 13 млн. лв. пред Министерството на околната среда и водите. От ВиК са подписали и договорна спогодба с общината за взаимопомощ.

По-скъпо вече ще се плаща и в заведенията. „По 50 ст. за жива музика в Хасково”, информира „Новинар юг”.  По 50 стотинки такса за авторските права на музиката плащат вече клиентите на заведенията в областния град, в които свири оркестър на живо. Това съобщи Стойчо Ганашев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в Хасково. Цената е определена след договорка между хората от бранша. „Искат да се намали туристическия данък”, допълва темата „Хасковска Марица”.  Да се намали туристическият данък в общината, настояват от Браншовата асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Хасково. Депозирахме искане за това въпреки че бюджетът е приет, и се надяваме че има възможност при добро желание налогът да бъде намален, коментира председателят на асоциацията Стойчо Ганашев.

„Кърпят с 20 тона студен асфалт зимните дупки” – водещото заглавие на „Новинар юг”. С 20 тона студен асфалт започна закърпването на дупките по булевардите в областния град. „Малките улици в Хасково не пострадаха толкова от зимата, защото там не използвахме сол. По булевардите обаче се отвориха много дупки. По-големите ще ги закърпим,  мащабно преасфалтиране може да се очаква през лятото“, каза шефът на общинското предприятие „Екопрогрес“ Коста Сарджев. Вчера работници и техника на ОП-то закърпваха кръстовището до цигарената фабрика.

Темата за намерените артефакти в наводненото харманлийско село Бисер вълнува и днес хасковските вестници. „5 османски колони натъркаляни в Бисер” – пише над челото си „Новинар юг”.  Пет надгробни камъка от османското владичество по българските земи преброиха вчера специалисти в наводненото село. Колоните са част от мюсюлмански надгробни паметници. Първата е на площада пред кметството в селото. Втората е на същия площад и се намира там от доста години. Третата е в двора на училището. Останалите две от мюсюлманските реликви се намират зад оградата на бисерската църква „Св. св. Кирил и Методий“.  „Хасковска Марица” публикува снимка на първа страница, на която се вижда как директорът на харманлийския исторически музей доцент Тошо Спиридонов и главният уредник от хасковския- Ирко Петров, мерят мраморна плоча, вероятно от римски строеж, намерена след наводнението в харманлийското с. Бисер.

„38 ученици отпаднаха заради немотия”, алармира ежедневникът. 38 деца отпаднаха от училище заради немотия, сочат данните на Регионалният инспекторат по образованието (РИО) след първия срок. Родителите им изтъкват, че нямат с какво да облекат и обуят децата си, не могат да отделят средства, за да им купят учебници и тетрадки, обясни вчера шефът на РИО Иван Панайотов. По всяка вероятност в повечето от случаите става въпрос за малчугани от ромските училища.

И двата хасковски вестника пишат за разбития хероинов канал за Италия. Четирима мъже, обвинени в наркоафера, са в ареста след полицейска операция. От вчера следобед с прокурорска мярка в килията са братята Николай и Тони Владимирови, Красимир Цанев и Костадин Владимиров. Реализацията на неколкомесечната разработка е започнала на 2 март. На ГКПП Капитан Андреево е бил спрян за проверка от полицейските служители лек автомобил КИА, шофиран от 38-годишния Красимир Цанев от Лясковец. Последвал е щателен митнически преглед, при който е открит специално пригоден двоен тайник под багажника на колата. От него са извадени 16 пакета с неправилна форма, съдържащи общо 8,480 кг прахообразно вещество, реагиращо при полеви наркотест на хероин, и скимиращо устройство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button