Преса

Вестниците на 15.03.2012 г.: Израелци инвестират $10 милиона в Хасково, разкриват 500 работни места

Пресата на 15.03.2012 г.„Израелци смятат да инвестират $10 милиона в Хасково“ – добрата новина поднася днес „Хасковска Марица“. Външните инвеститори смятат да разкрият цехове за производство на технологични линии за хляб в свободните халета на бившето предприятие „Млада Гвардия“. Това потвърдил адвокат Добри Тодев от Свиленград, който движи преговорите с бъдещите инвеститори от Тел Авив. Според  юриста, израелските инвеститори ще разкрият най-малко 500 работни места, а в последствие можело да стигнат и до 1000. Поточните линии за хляб българо-израелското дружество щяло да изнася за пазарите в Азърбейджан, Казахстан и други страни от бившите съветски републики. Нещата все още са в етап на преговори, тепърва ще се регистрира и съвместното дружество, коментира Добри Тодев.

„Данъчното върна 5 г. назад 100 с балканчета и зазки“ – водещото заглавие на „Новинар юг“.  Над 100 жители на общината ще трябва да платят данък МПС за спрените си от движение автомобили и мотоциклети за 5 години назад. Това съобщи вчера Димо Маринов, шеф на дирекция „Общински приходи“. Длъжниците са излезли през тази година благодарение на новия програмен продукт, с който вече работи общинското данъчно. Софтуерът хваща всички стари задължения на база последните законови промени. През 2007 г. се приема законова поправка, според която от данък МПС се освобождават само превозните средства, които са бракувани. Дотогава това е важало и за спрените от движение. Хората масово не са си бракували старите автомобили, за да спестят задължителната екотакса, която е в размер на 80 лв.

„Бавят заплатите в хасковския тубдиспансер“, алармира „Хасковска Марица“. Заплатите в Спе;иализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в кв. Болярово се бавят и плащанията са веднъж месечно. Бившият тубдиспансер работи с пълен капацитет през зимните месеци заради сезонността и обострянията на заболяванията, но продължава да трупа задължения заради липса на достатъчно финансиране. Към момента, борчът на здравното заведение е около 45 хил. лв.

„12 от Бисер си избраха новите къщи, почват строежа до месец“, информира над челото си „Новинар юг“.  12 души от харманлийското село Бисер си избраха нови типови проекти за жилища, съобщи вчера областният управител Ирена Узунова. Те са предоставени безвъзмездно от старозагорската проектантска фирма. Следва пригаждане на старите жилища към проектите. Община Харманли е направила геоложко проучване на терените, но трябва колкото може по-бързо да започне геодезическо заснемане на терените, обясни арх. Янчо Апостолов, главен архитект на Харманли и председател на Камарата на архитектите в областта.

„Шефът на РИО Иван Панайотов: Обществен съвет ще контролира как се харчат училищните пари“ – вестникът публикува интервю с началникът на АБВ-то.  В него той казва, че  от септември бюджетът на всяко училище ще се контролира от обществен съвет. В него ще преобладават родителите, ще има представител на първостепенния разпоредител с бюджетни кредити, на бизнеса – за професионалните гимназии. Общественият съвет ще разглежда поне 4 пъти годишно бюджета на училището и ще следи как се изразходват средствата. Той ще участва при атестирането на директорите и учителите. Това ще бъде една институции за граждански контрол.

Отложеното за пореден път дело за отвличане и изснасилване, по което обвиняем е хасковлията Теньо Стоилов е намерило място на страниците на двата хасковски вестника. „Преразпитват жертвата на Лудия и основен свидетел“, пише „Новинар юг“. „Разпитват отново жертва на изнасилвач“ е заглавието в „Хасковска Марица“.  Непредставена в съда справка на списък с регистрационните номера на „нелегални таксита“ стана повод за отлагане на делото за отвличане и изнасилване срещу Теньо Стоилов по прякор – Лудия. Това стана ясно на вчерашното заседание в Хасковския окръжен съд. През май 2011 г., когато е извършено деянието, този списък бил воден от свидетеля Румен Гергов, който работил в Общинско предприятие „Организация и контрол на движението“. По цял ден записвал номерата на спиращите автомобили. Тези документи се съхранявали в КАТ и в предприятието. Самият той даде показания на предишното заседание. Гергов заяви, че не е забелязал момиче да се качва в кола, нищо не си спомни от онзи ден. Именно тези списъци със записаните регистрационни номера на колите не бяха пристигнали в съда. А двамата защитници на подсъдимия държаха те да бъдат показани. Това даде повод на председателя на тричленния съдебен състав Филип Филипов да отложи делото за следващия месец.

„Хасковлия удари 10 бона с 50 стотинки“  – тема от първа страница на „Новинар юг“. Почти 10 000 лева спечели страстен запалянко от областния град за точно прогнозиране на 14 мача в права колонка. Късметлията пуснал талона си срещу 50 стотинки в букмейкърския пункт на улица „Стара планина“. Прогнозата е за срещи, играни от петък до понеделник. Точната сума, която хасковлията ще вземе, е 9806 лева и 23 стотинки.  Изборът му на срещи е от различни пъвенства – Словакия, Германия, Полша, Хърватия, Австрия, Италия, Румъния, Испания, Португалия, Чехия и Холандия.

Двата хасковкси ежедневника пишат и за успеха на танцовата двойка Любослав Стоев и Мирослава Дойчева, които извоюваха правото да участват на световното по латинотанци в Унгария през септември. Състезателите на клуб „Гранд“ спечелиха квотата на завършилото в столицата държавно първенство до 15 години, провело се в просторната зала „Арена Армеец“.  Треньорите Николай Манолов и Павлина Вълчева бяха насочили изцяло подготовката на двойката към спечелване на първите две места, което да им гарантира участие на шампионата на планетата. В последния момент поради непредвидени обстоятелства планът щеше да се провали. С пристигането в София Мира пипва вирус. Вдига температура, не може да се храни. Макар и отстлабнала физически, тя не се отказва и излиза на сцената заедно с Любо.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button