Преса

Вестниците на 16.02.2012: Спестени 3 бона издавиха Бисер. Делото срещу кмета тръгва отначало

Вестниците в Хасково на 16.02.2012„Спестени 3 бона издавиха Бисер“ – чело на „Новинар Юг“. В сагата с наводненията се намесват и метеоролозите. Автоматична хидроложка станция за 3000 до 4000 лв. можеше да предупреди жителите на с. Бисер за приливната вълна от 6 февруари, твърди шефът на местната метеорологична обсерватория Спас Александров. „Нямаме станция на река Бисерска. Институтът по хидрология и метеорология има научна система за превенция на високи води и наводнения. Всичките ни станции обаче са закупувани по проекти, не от държавата. Ако е била монтирана автоматична станция след язовирната стена, тя щеше да сигнализира. Това става със сирена в селото, може да изпрати и съобщения на 10 телефона“, казва Александров.

„Ордени и по 5 000 лв. за героите от Бисер“ – над главата на „Хасковска Марица“.  „500 в Харманли без работа заради бедствието“, пише „Новинар Юг“.

„Изсурнаха 12 тона риба от Елена“ – водеща тема на вестника. Тълпи от хора, дошли с лъскави джипове, леки коли, микробуси и трактори с ремаркета от Хасково, Харманли и околните селища от вчера заранта почнаха да пълнят чували с риба, останала на дъното на аварийно източения едноименен язовир край селото. На тази гледка се натъкнал арендаторът Красимир Бойчев, който отишъл да постави предупредителни табели по стената на опразнения водоем.

„Вадят 15- килограмов шаран от изпуснатия язовир „Елена“, допълва „Хасковска Марица“. Жителите на близките села Елена и Славяново буквално събират риба из деретата. Дядо от Елена „извадил“ 5-килограмов шаран. Към лесния улов са се запътили и рибари от Хасково. Рибата от язовира „изтича“ в деретата, Каракая и после отива в яз. „Иваново“, обясниха вчера вещи.

И още по темата – „Прекратиха концесията на язовир „Елена“ – информация от пресконференция в община Хасково. Според зам.-кмета Златимир Желев съоръжението трябва да бъде огледано от държавна комисия, която да вземе решение за съдбата му.

„По 4 кубика изпускат вече от „Тракиец“, пише „Хасковска Марица“. От вчера контролираното изпускане на водата от яз. „Тракиец“ е вече по 4 кубика в секунда, вместо досегашните 2 кубика. Това информира шефът на клон „Горна Тунджа“ към Напоителни системи в Стара Загора Филип Шукеров. Близо 84 млн. куб. м вода имаше към вчерашна дата в съоръжението, при общ обем от 114 млн. куб. м. Свободният обем на язовира е 27 процента, което означава, че язовирът може да поеме водите от евентуално обилно снеготопене без проблеми, увери Филип Шукеров. Основният изпускател на „Тракиец“ не работи от самото му построяване и пускане в експлоатация, затова пък вторият е перфектен, каза той. Няма никаква опасност от преливане.

„Преглеждат безплатно в болницата заради потопа“ – водещата тема на изданието. Областната болница обяви безплатни прегледи за граждани в шест отделения. Инициативата е във връзка с тежките последици за населението от невижданото бедствие в региона и тежката зима. Потопът и натрупалият сняг затрудниха достъпа до квалифицирана медицинска помощ и това е най-малкото, което можем да направим за населението. Не можем да помогнем по друг начин на хората, казва шефът на МБАЛ Хасково.

„Изготвят ПУП за ВиК на вилните зони“ – в продължение на две седмици граждани и юридически лица могат да подават възражения против заповедите за изготвяне на Подробен устройствен план за ВиК мрежа във вилните зони на града. Това съобщиха вчера от дирекция „Устройство на територията“ към Община Хасково. Подробният устройствен план предвижда разширение на ВиК мрежата в местностите Кенана, Каменец, ж.район Орфей и ж.р. Изгрев.

„Делото „Билла“ тръгва отначало днес“ – процесът срещу кмета Георги Иванов тръгва отначало в хасковския окръжен съд, днес. Съдебното заседание ще бъде първо, след преизбиране на съдебния състав с председател съдия Кольо Димитров. Предстои да бъдат разпитани трима свидетели и вещо лице по назначената съдебно-счетоводна експертиза. Стана ясно, че до вчера не са постъпили искания за отводи, молби за отлагане или болнични листове. Така, че се очаква да му бъде даден ход по същество. По времето на разглеждане на делото от предишния съдебен състав, процесът бе отлаган повече от 12 пъти.

„Кюрдистан търси наши машини и храни“ – водещата тема на втора страница на вестника е посветена на подписаното споразумение за сътрудничество между Хасковската търговско-промишлена палата и Асоциацията за кюрдистанско-българско приятелство. Гостите от автономния район са упълномощени от правителството си да създават контакти. Интересът ни е насочен към машини за преработвателната промишленост, храни, а също така към медикаменти, казали гостите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button