Преса

Вестниците на 07.02.2012 г.: Потопът в село Бисер взе 8 жертви, прокуратурата разследва бедствието

ПресаТрагедията в харманлийското село Бисер – това е темата, с която откриват броевете си двата хасковски вестника.

„Потопът взе 8 жертви“ – пише „Хасковска Марица“. Небивало водно бедствие удари областта. 3-метрова вълна заля харманлийското с. Бисер и взе 3 жертви. Други две намериха смъртта си по пътя към Иваново. Семейство загина в колата си между маджаровските села Бориславци и Малки Воден. Жител на Лешниково почина от инфаркт при вида на давещия се добитък. Опасенията бяха, че изпод руините, след като се отекат водите, ще има още трупове.

„Прокуратурата разследва бедствието“
– водещата дописка на „Новинар юг“. Образувано е досъдебно производство за бедствието в Бисер. То е под прякото ръководство на Районна прокуратура-Харманли и под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково, съобщиха вчера от държавното обвинение. Разследването се води за причиняване на наводнение по непредпазливост, довело до смърт и значителни вреди.  Заради фактическата и правна сложност на случая с постановление на окръжния прокурор Розалин Трендафилов досъдебното производство е възложено на екип от следователи.

Освен харманлийското село Бисер много места в областта останаха под вода. В цялата област бе обявено бедствено положение, след като прииждащите води скъсаха мостове, причиниха свлачища, наводниха къщи и дворове, затвориха пътища, пише „Хасковска Марица“. Част от Харманли бе във вода.По обяд бе невъзможно движението по Е-80. Откъснати са от останалия свят, хасковските села Брягово, Родопи и Динево. Под вода е и мостът в село Любеново. Със заповед на кмета Георги Манолов е обявено бедствено положение в община Свиленград.  

Нивото на река Марица се вдигна с 3 метра и заля крайбрежните улици “Граничар“, “Крайречна“, както и квартал “Гебран“, допълва „Новинар юг“. Наводнено е районното управление на полицията. Евакуирани са малчуганите от ОДЗ “Зорница“. Те са извозени с автобус до детската градина  “Слънце“. Началното училище “Христо Попмарков“ е определено за център за настаняване на бедстващи хора. Водата заля и граничният пункт Капитан Андреево. Леките автомобили, пътуващи към Турция, бяха пренасочени към ГКПП Лесово.

В Димитровград водата заля складова база, мазета, къщи , дворове, продължава темата за наводненията „Хасковска Марица“. 6 БТР и 5 ЗИЛ 131 от състава на Дирекция „Специализирани полицейски сили“, водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 човека и 16 товарни автомобила, полицейски сили бяха хвърлени да помагат на бедстващи хора в областта.

„Свлачища и Марица спряха влаковете Белград – Истанбул“ – дописка от страниците на „Новинар юг“. Мощни крикове едва вдигнаха локомотива на международния влак Белград-Истанбул, който дерайлира около 2.20 ч. след полунощ вчера, за да освободи жп линията в участъка Нова Надежда-Симеоновград. Причината за аварията е свличане на земна маса от дъждoвете и паднали дървета. От релсите излязъл само локомотивът. Веднага е осигурен дизелов локомотив, който да отоплява вагоните, в които имало 12 чужденци. Те са отказали да напуснат влака, но по-късно бяха евакуирани. Пътуващите българи са се прибрали по домовете си.

„Имоти за милиони се рушат в Хасково“ – тема от първа страница на „Хасковска Марица“. Няма интерес към обявените за продажба военни имоти на Министерството на отбраната в Хасково, въпреки че са на атрактивни места. На проведения през м.г.  търг за два имота на ул. „Булаир“ , кандидати не са се явили, предстои нов. В същото време пък „Новинар юг“ публикува снимка на друг военен имот – този на ул. „Ком“, чиято ограда рухна през уикенда. „Разчистиха падналата казармена ограда“, пише изданието.    

И една спортна тема от страниците на „Хасковска Марица“ – „Голмайстор се завърна в „Хеброс“.  Става въпрос за бившия голмайстор на „Хеброс“ и настоящ на лидера „Тунджа“ /Ямбол/ Станимир Баев. Още в първото си появяване на терена на турнира в Димитровград, голаджията вкара две попадения за своя отбор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button