Преса

Вестниците на 08.03.2012: Застраховките скочиха. Крави тероризират Хухла

Вестниците в Хасково на 08.03.2012Водещите теми на 8 март в хасковските вестници отново са посветени на наводненията от преди месец и на последствията от тях.

„С 23 на сто скочиха застраховките на имоти“, пише „Хасковска Марица“. Ръстът на имуществените застраховки в областта се наблюдавал веднага след потопа в с. Бисер на 6 февруари. Още на следващия ден след наводнението се отприщил невероятен интерес към този вид застраховки. Хората започнаха да звънят по телефона, да идват на място, да питат, казват застрахователи. Успоредно с имуществените, скочил броят и на животозастраховките, сочат наблюденията на застрахователите. Според тях интересът към животозастраховането бил провокиран от жертвите на потопа.

„Пловдив дава 15 хил. лв. на Ваня Килова“, съобщават и двата вестника. 15 000 лв. за ремонт на къщата на Ваня Килова от Бисер ще отпусне община Пловдив. На жената, която е единствената от региона с присадено сърце, й предстои и трансплантация на бъбрек. Идеята е обсъдена с всички партийни групи в Общинския съвет – Пловдив, и сумата ще бъде отпусната с решение на местния парламент следващата седмица.

„Гребците само с лодка до базата си“ – водещата тема на „Новинар Юг“. Базата на харманлийския клуб по гребане „Хеброс“ е напълно отрязана. До нея може да се стигне единствено по вода. Въженият мост, който свързваше двата бряга, беше отнесен от придошлата река Олу дере преди месец. Едва вчера състезателите, водени от треньора си Матей Калпаков, успяха да се доберат до лодките си гребейки. Най-близкият мост, по който те могат да минат и по суша да стигнат до канутата, е в самия Харманли. „Ако прибегнем до този маршрут, ще се наложи още преди тренировката момчетата да навъртят 4 километра“, разказа наставникът им.

„Общините създавали изкуствен дефицит на дърва“ – тема от „Хасковска Марица“. Нито 1 кубик дърва не са изсекли през 2011 г. общинските лесничейства на Хасково и Симеоновград, което допринесе за изкуствения дефицит на пазара и високите цени. Според лесоустройствените проекти община Хасково трябва да сече годишно около 15 хил. кубика, а Симеоновград – 3 хил. кубика, твърдят от държавното горско стопанство.

„107 декларират данъчни облекчения“, пише вестникът. Лични вноски за застраховка „Живот“, правени през предходната година, намаляват дължимия данък върху доходите. Това е едно от данъчните облекчения, които дават възможност на гражданите да намалят данъчната основа в годишната си декларация и съответно дължимата сума. Облекчения се ползват и ако през миналата година са правени лични вноски за доброволно здравно осигуряване, за осигурителен стаж при пенсиониране, ако сте дарили средства за културата, на Български червен кръст, Фонда за трансплантации, Фонда за лечение на деца и други.

„100 подивели крави тероризират Хухла“ – и двата вестника препечатват материала от кърджалийския „Нов Живот“. Стадо от над 100 крави, пуснати без надзор, тероризира крайграничното ивайловградско село. Животните влизат в дворовете и даже в къщите, като събарят оградите и вратите, вършеят из гробището. Подивелите крави се събират да спят в центъра на селото. Наскоро една се отелила в изоставена сграда. Селяните намирали няколко пъти умрели от глад и студ животни.  Според кметския наместник на Хухла Златка Илчева стадото е на Юлия Запрянова от пловдивското село Катуница.

„Новата автогара получи акт 16“, пише „Новинар Юг“. Димитровградската автогара вече има акт 16. Предстои обектът да бъде категоризиран от Държавна автомобилна администрация-Хасково, след което ще е и официалното откриване. Прерязването на лентата трябва да стане в края на март или най-късно в началото на април.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button